Image

Peab: Projektnedskrivning av Mall of Scandinavia om 800 miljoner kronor

Bolag Peab gör en nedskrivning om 800 miljoner kronor i det fjärde kvartalet – orsaken är att Mall of Scandinavia-projektet blev mycket dyrare än förväntat. Utdelningskapaciteten ska inte påverkas.
Publicerad den 8 Februari 2016
Mall of Scandinavia. Bild: Henrik Ekberg
Mall of Scandinavia.

Köpcentrumet Mall of Scandinavia i Solna, Peabs största projekt hittills, har varit utmanande från start, både på grund av projektets storlek och utifrån förändringar under projektets gång.

Projektet har blivit väsentligen dyrare än ursprungskontraktet från hösten 2011 på grund av de stora förändringarna. Detta har medfört svårigheter att bedöma projektets slutresultat.

Under tiden efter det att köpcentrumet invigdes den 12 november 2015 har en genomgång skett av projektet varefter det har skrivits ner med 800 miljoner kronor.
Nedskrivningen kommer att belasta Peabs affärsområde Bygg i fjärde kvartalet 2015.

- Projektet har varit extremt utmanande ifrån det att kontraktet tecknades i slutet av 2011. Entreprenadkontraktets utformning, stora förändringar av projektet tillsammans med en bristfällig dialog med vår beställare har lett till väsentliga fördyringar. Nedskrivningen som görs är utifrån redovisningsregler och har inget med våra pågående diskussioner med beställaren att göra. Vår finansiella position är stark även efter nedskrivningen och verksamheten i övrigt genererar stabila resultat, säger Jesper Göransson, vd för Peab.

Den underliggande verksamheten i Peab genererar stabila resultat. Samtidigt har den finansiella positionen stärkts markant under senare år, detta trots att projektet Mall of Scandinavia har belastat såväl nettoskuld som likviditet.

Nedskrivningen av projektet Mall of Scandinavia är inte likviditetspåverkande. Utifrån detta kommer inte styrelsens beslut om förslag till utdelning för verksamhetsåret 2015 att påverkas av nedskrivningen ovan.

Unibail-Rodamco äger Mall of Scandinavia.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stjärnkrögaren: Så kan restaurangstaden Göteborg blomstra ännu mer

Lokalmarknadsdagen Stjärnkrögaren Stefan Karlsson driver fem restauranger i Göteborg och är väl insatt i stadens växande restaurangliv. Under Lokalmarknadsdagen gav han sin syn på hur staden utvecklats på den kulinariska scenen, vilka koncept som fungerar och hur samarbetet med fastighetsägarna kan utvecklas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY