Image
Pampushamnen.
Pampushamnen. Bild: Ramboll och Norrköpings Hamn AB

Peab bygger ut Pampushamnen i Norrköping

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga ut Pampushamnen på Händelö i Norrköping. Beställare är Norrköpings Hamn AB och kontraktssumman uppgår till 345 miljoner kronor.
Publicerad den 18 Juli 2020

Projektet innefattar byggnation av en ny pålad plattformskaj om 310 meter, en 60 meter lång tyngdlyftskaj och en ny hamnplan för uppställningsytor för gods. Det kommer även att anläggas nya ledningar för vatten och avlopp samt kompletterande muddring av hamnbassängen för att uppnå erforderligt djup för fartygstrafiken i hela hamnbassängen. Materialförsörjningen i projektet kommer främst från en närliggande fastighet som Norrköpings Hamn AB förfogar över, där Peab ska framställa fyllnadsmaterialet till utbyggnaden av hamnplanen.
– Vi ser fram emot att vara delaktiga i utvecklingen av Pampushamnen. Vi är en lokal samhällsbyggare och en av framgångsfaktorerna är att vi internt samverkar inom flera affärsområden. Det gör att vi kan säkerställa att vi har rätt resurser och kompetens under hela projektet, säger Berth Larsson, regionchef på Peab.
– Vi känner förtroende för hur Peab kommer att utföra denna viktiga entreprenad och vi ser fram emot ett bra samarbete under hela projektet, säger Eric Gustavsson, projektledare för hamnutbyggnaden på Norrköpings Hamn.

Norrköpings hamn är en fullservicehamn med hantering av en rad olika varuslag, främst skogs-, stål-, spannmåls-, energi- och petroleumprodukter, containers samt projektlaster från svenska industrier. Som en del i den stadsomvandling som sker i Norrköping upphör hamnverksamheten i det inre hamnområdet. Norrköpings kommun har därför beslutat att satsa på en utveckling av hamnen genom en utbyggnad av kajerna och terminalområdet vid Pampushamnen, som är Norrköpings djuphamn.

Uppdraget är en utförandeentreprenad. Byggstart sker i september 2020 och projektet beräknas vara klart i slutet av 2024.

Projektet orderanmäls i det tredje kvartalet 2020.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige