Image
Panncentralen har förvandlats till förskola.
Panncentralen har förvandlats till förskola. Bild: Anders Bobert

Panncentral blev unik förskola i Sickla

Uthyrning I början av året öppnade Jensen förskola i den gamla panncentralen på Nobelberget i Sickla. Bakom projektet ligger Atrium Ljungberg i samverkan med White arkitekter.
Publicerad den 21 Januari 2021

Panncentralen är en av de äldre industribyggnader som bevarats och som nu fylls med nya verksamheter. Här har man skapat en byggnad för fantasi och leklust, med miljöer utöver det vanliga.

Med sin karaktäristiska höga skorsten är panncentralen ett viktigt landmärke på Nobelberget i Sickla. Nu har den tidigare industribyggnaden omvandlats till en unik förskola i lekfull miljö både invändigt och utvändigt. Förskolan heter Jensen förskola Nobelberget och drivs av Jensen education. Verksamheten som totalt rymmer sex avdelningar med plats för 120 förskolebarn öppnade den 7 januari.

– Vi är jätteglada att äntligen kunna öppna vår verksamhet. Vi har jobbat nära arkitekterna i omvandlingen av lokalen och är tacksamma över den inspirerande miljö som vi nu kan erbjuda barnen. Både lokalen och gården erbjuder en unik förskolemiljö som uppmuntrar till lek och upptäckande. Här kommer barnen att få lära sig massor, säger Linda Alm, skolchef, affärsområde förskola på Jensen education.

Bakom den spännande arkitekturen står White arkitekter. Den gamla tegelbyggnaden har bevarats och kompletterats med en tillbyggnad som knyter samman det höga berget på baksidan med den ursprungliga industribyggnaden. Den nya byggnaden för tankarna till en svävande regnbåge med organiska former och rundade hörn.

– Byggnaden är inspirerad av barnets blick, nyfikenhet och fantasi. De utmanande förutsättningarna i den gamla industribyggnaden och den omgivande terrängen har gjort det möjligt att skapa miljöer utöver det vanliga, som kan upplevas på många olika sätt och från många perspektiv. Från de många utkiksplatserna kan barnen se vad som händer runtomkring dem, både utomhus och inomhus, och upptäcka nya aspekter av sin omgivning, gång på gång. Här blir lärande och rörelse något lustfyllt, säger Elena Kanevsky, ansvarig arkitekt på White arkitekter.

På Nobelberget i Sickla skapas ett levande område med bostäder, kreativa verksamheter, park och nya mötesplatser. Totalt planeras för cirka 500 bostäder. Det första bostadskvarteret står redan klart och produktion pågår för fullt i nästkommande kvarter. Genom utvecklingen av Nobelberget knyts Hammarby Sjöstad ihop med Sickla. Längs med Sicklastråket, ett promenad- och cykelstråk, som löper genom området, finns förutom förskolan även ett kafferosteri med uteservering och andra verksamheter i gatuplan.

– Det är härligt att se att Nobelberget fylls med liv och rörelse med både verksamheter, boende och förskolebarn. Hela Sickla växer snabbt och står inför en spännande utveckling med både fler arbetsplatser och bostäder. Det känns verkligen att det bubblar och att det är mycket på gång nu, precis som det ska vara i en stadsdel med en blandning av boende, arbetande, kultur, handel och service, säger Håkan Hyllengren, affärsutvecklingschef i Sickla på Atrium Ljungberg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige