Image

Pandox storköper i Tyskland

Transaktioner Pandox köper 18 hotellfastigheter i Tyskland för 3,7 miljarder kronor.
Publicerad den 7 December 2015
Anders Nissen. Bild: Pandox
Anders Nissen.

Pandox har ingått avtal om förvärv av 18 hotellfastigheter i Tyskland med totalt 3 415 rum.

Köpeskillingen, för vilken bankfinansiering är säkrad, uppgår till 400 miljoner euro, motsvarande cirka 3 700 miljoner kronor, på skuldfri basis inklusive minoritetsandel.
Hotellportföljen förväntas bidra med motsvarande drygt 150 miljoner kronor i cash earnings 2016. Hotellen tillhör det övre mellanklassegmentet med en total sett god efterfrågebalans och drivs primärt under varumärket Leonardo Hotels.

Pandox har ingått nya 25-åriga omsättningsbaserade hyresavtal med Fattal Hotels för samtliga hotell med goda garantihyresnivåer. Säljare är Leopard Group, ett holdingbolag med fastighetsinnehav i Storbritannien och Tyskland, och den israeliska hotelloperatören Fattal Hotels. Förvärvet görs tillsammans med Eiendomsspar AS som minoritetsaktieägare med 5.1 procent.

- Förvärvet uppfyller samtliga Pandox strategiska kriterier när det gäller storlek, ort, läge, marknadsposition och lönsamhet, och stärker vår position på den viktiga tyska hotellmarknaden. Affären är också helt i linje med Pandox affärsmodell som bygger på långa hyresavtal. Fattal Hotels är därtill en ny stark långsiktig partner och hotellen har god utvecklingspotential, säger Anders Nissen, vd för Pandox.

- Mitt företag och jag känner oss priviligierade att Pandox har valt att göra en betydande investering i våra hotell och förvärva 18 hotell i Tyskland under hyresavtal med Leonardo Hotels. Pandox är ett välkänt och snabbväxande hotellföretag i Europa och vi är både ärade och smickrade över möjligheten att arbeta tillsammans. Vi ser fram emot ett nära samarbete och hoppas att vi kan ytterligare utvecklas för vårt gemensamma bästa, säger David Fattal, vd för Fattal Hotels.

Förvärvet förväntas vara slutfört innan årsslut 2015 förutsatt att sedvanliga godkännanden från tyska myndigheter har erhållits, samt att villkoren i aktieöverlåtelseavtalet har uppfyllts.

Finansiella effekter för Pandox med full konsolidering till aktuell valutakurs
# Förvärvet förväntas öka Pandox hyresintäkter med motsvarande cirka 250 miljoner kronor och cash earnings med motsvarande cirka 150 miljoner kronor under 2016, förutsatt att förvärvet slutförs innan 2015 års utgång.

# Förvärvad portfölj har en initial yield om cirka 6,3 procent.

# Fattal Hotels kvarstår som långsiktig hyrestagare i samtliga hotellfastigheter med nytecknade omsättningsbaserade hyresavtal om 25 år med goda garantihyresnivåer.

# Pandox ansvar för framtida investeringar är begränsat till större tekniska investeringar och fastighetsstruktur, vilket innebär lägre fastighetskostnader jämfört med Pandox nordiska hotellfastighetsportfölj.
# Pandox ser en god potential att i nära samarbete med Fattal Hotels göra framtida kassaflödesdrivande investeringar i den förvärvade hotellportföljen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige