Image
Anders Nissen, vd Pandox
Anders Nissen, vd Pandox Bild: Pandox

Pandox köper för tre miljarder i Tyskland

Bolag Pandox köper sju hotellfastigheter i Tyskland av HR Group. Transaktionsvärdet uppgår till 290 miljoner euro, exklusive minoritet, motsvarande cirka 3 086 miljoner kronor.
Publicerad den 22 November 2019

Säljaren HR Group kvarstår även som minoritetsägare till 5,1 procent.

Förvärvet förväntas finansieras av kassa och nya banklån. Hotellen kommer fortsatt drivas av HR Group under fasta hyresavtal med indexering som senast 2024 övergår till omsättningsbaserade hyresavtal med goda miniminivåer. Hotellen förväntas bidra med cirka 16,5 miljoner euro i hyresintäkter och 16,4 miljoner euro i driftnetto, mätt i årstakt. Förvärvet förväntas slutföras i det fjärde kvartalet 2019.

– Förvärvet är industriellt riktigt och kompletterar Pandox portfölj väl geografiskt och varumärkesmässigt och fördjupar vårt samarbete med det snabbväxande HR Group. Hotellfastigheterna har strategiska lägen i stabila inhemska städer i Tyskland och drivs huvudsakligen av inhemsk efterfrågan med god balans mellan affärs-, mötes- och fritidssegmenten. Hotellen är fullservicehotell i det övre mellanprissegmentet med en genomsnittsstorlek om 219 rum och har tydlig utvecklings- och tillväxtpotential. Förvärvet förstärker också Pandox marknadsposition ytterligare på den enskilt största hotellmarknaden i Europa, säger Anders Nissen, CEO för Pandox.

– HR Group är glada över att utveckla sitt strategiska samarbete med Pandox som är ett av de ledande hotellfastighetsbolagen i Europa. Transaktionen är ytterligare en milstolpe i HR Groups framgångsrika tillväxthistoria för att bli den ledande oberoende hotelloperatören i Centraleuropa. Vi ser fram emot att fortsätta driva och utveckla de sju hotellen tillsammans med våra team med målet att skapa ännu bättre gästupplevelser, säger Ruslan Husry, CEO för HR Group.
Hotellen ligger i Frankfurt (tre st, 656 rum), München (253 rum), Stuttgart (252 rum), Bonn/Neuenahr (238 rum) och Schweinfurt (133).

Pandox och HR Group har enats om ett gemensamt investeringsprogram om 20 MEUR, varav Pandox andel uppgår till 15 MEUR. Investeringarna avser framförallt uppgradering av befintliga hotellrum, badrum och publika ytor samt tillskapande av nya hotellrum i befintliga hotell.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige