Image

Pålningen för Karlatornet avslutad

Bygg/Arkitektur I fredags passerade byggnationen av Karlatornet en betydande milstolpe. Nu är samtliga 58 pålar, som ska bära Karlatornet, i marken. Att påla Nordens högsta byggnad har varit en utmaning i sig, att dessutom göra det på Göteborgs leriga underlag har varit ytterligare en utmaning.
Publicerad den 10 September 2018
Maskinen som borrar för Karlatornet har fått namnet Starka Karla och väger hela 250 ton. Bild: Karlastaden Utveckling
Maskinen som borrar för Karlatornet har fått namnet Starka Karla och väger hela 250 ton.

Pålarna är förankrade en rejäl bit i marken, mellan 60 och 80 meter djupt. Förutom Göteborgsleran har så kallad friktionsjord samt bohusgranit väntat i marken. Varje vecka har cirka 1-2 stycken pålar platsgjutits och cirka 4-6 stycken i månaden. Hur många som har hunnits med har mycket berott på den totala längden av varje specifik påle och inborrningsdjupet i berget. Maskinen som har borrat för pålarna har fått namnet Starka Karla och väger hela 250 ton.

Tornets pålning är unik i Sverige. Bland annat har pålningen inneburit svenskt rekord för dimensioner i husbygge då varje påle är hela två meter i diameter och varje påle ska enskilt kunna bära en last på 4 500 ton. Den påle som går djupast i marken är påle nummer 34 som går hela 75,12 meter ner i marken.

– Huset är inte bara 245 meter högt utan det är faktiskt nästan 80 meter under oss också. Det är något som vi hela tiden måste påpeka, säger Magnus Eckert, produktionschef för Karlatornets grundläggning.

Nu fortskrider arbetet med schaktning och spontning för att i början av nästa år kunna gjuta bottenplattan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige