Image

Ovanlig betongkonstruktion på Örnsköldsvikshus

Bygg/Arkitektur På Tingshusets innergård i Örnsköldsvik uppförs byggnaden Ting 1, ett elva våningar högt bostadshus. Huset, som är 22 gånger 22 meter, bärs upp av ett betongtorn om åtta gånger åtta meter.
Publicerad den 25 Juni 2013
Ting 1 i Örnsköldsvik. Bild: Wingårdhs
Ting 1 i Örnsköldsvik.

Wingårdhs står för arkitekturen, konsultföretaget Tyréns har konstruerat betongkonstruktionen, beställare är Peab.

Betongtornet är enbart 8x8 meter brett och lyfter upp ett 22x22 meter och 60 meter högt hus som består av 51 lägenheter. Ting 1 är en helt fristående byggnad som inte får byggas samman med Tingshuset på grund av sin utmärkande brutalistiska arkitektursstil.

Eftersom Ting 1 inte står på marken saknar huset bärning i hörnen och all bärkraft sitter i mitten av byggnadskroppen. Det annorlunda bostadshuset har ritats av arkitekt Gert Wingårdh från Wingårdhs arkitektkontor och Tyréns har gjort mycket avancerade, och inom branschen sällsynta konstruktionsberäkningar, och levererat en fungerande lösning för att hålla ihop det ovanliga bostadshuset.

Under byggtiden bärs den nya byggnaden upp av stålbalkar. Det är först när huset står färdigt som lasterna kan utjämnas på ett sådant sätt att huset kan stå fritt.

Ting 1 invigs i oktober 2013.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige