Image

Omedelbart stopp för handelsbolagslösning

JURIDIK Regeringen har nu täppt till ett skattemässigt kryphål som använts flitigt vid fastighetstransaktioner. Man har satt stopp för den så kallade handelsbolagslösningen, det vill säga möjligheten att göra försäljningar av fastigheter via handelsbolag och utländska koncernbolag skattefria. Man har även satt stopp för nedskrivning på vissa lageraktier för bland annat byggbolag.
Publicerad den 21 April 2008

I en skrivelse aviseras ett kommande förslag som innebär slopande av möjligheten till så kallade underprisöverlåtelser enligt 23:e kapitlet i inkomstskattelagen (1999:1229) av tillgångar till och från handelsbolag. Det förekommer i dag att tillgångar - normalt fastigheter - avyttras "förpackade" i handelsbolag.

Genom olika transaktionskedjor kan aktiebolag och andra företag som kan inneha så kallade näringsbetingade andelar placera olika slags tillgångar i handels- eller kommanditbolag och därefter avyttras tillgångarna utan beskattningskonsekvenser.

Dessutom kan en kapitalförlust skapas hos den som förvärvar handelsbolaget som denna kan dra av skattemässigt. Kapitalförlusten motsvaras i dessa fall emellertid inte av vad som kan anses vara en i ekonomisk mening verklig förlust. Genom att ta bort möjligheten för handelsbolag att vara part i en underprisöverlåtelse undanröjs också en nödvändig förutsättning för att genomföra dessa transaktioner.

- Man tar egentligen bort anledningen att genomföra transaktioner genom handelsbolag i fortsättningen, säger Patrik Essehorn på advokatbyrån Maqs, till FastighetsSverige.

Han menar också att vi nog kommer att få se andra alternativa strukturer inom kort.
- Man kan bland annat flytta fastigheter till dotterbolag, som sedan avyttras externt. Kapitalvinsten blir då normalt skattefri. Dessutom kan det bli vanligare att fissioner genomförs innan försäljning av dotterbolag sker. Detta för att undvika stämpelskatt vid flytten till dotterbolaget, säger han.

Stopplagen gäller från och med den 18 april 2008.

Skatteverket driver för närvarande ett antal processer där verket anser att genomförda transaktioner borde träffas av lagen (1995:575) mot skatteflykt.
- En frågeställning som uppkommer är om tidigare genomförda transaktioner skall vara skattemässigt avdragsgilla, eftersom lagstiftaren nu har ansett att den behöver ändra lagtexten, säger Patrik Essehorn.

I skrivelsen aviseras även förändringar i de särskilda skattereglerna för byggnadsrörelse och handel med fastigheter. Även dessa förändringar syftar till att motverka ej avsedda skatteeffekter genom nedskrivning av lagerandelar.

Nedskrivning till följd av en värdenedgång på lagerandelar eller en realiserad förlust på sådana andelar får enligt det kommande förslaget inte beaktas till den del värdenedgången motsvaras av skillnaden mellan marknadsvärde och faktisk ersättning när en tillgång tidigare har överlåtits från företaget för ett pris som understiger marknadsvärdet.
- Denna föreslagna ändring avser framför allt att hindra bolag som bedriver byggnadsrörelse från att kunna skapa skattemässigt avdragsgilla nedskrivningar i samband med förvärv av fastigheter som skall användas i byggnadsrörelsen, säger Patrik Essehorn.

De kommande förslagen ska motverka omfattande skatteplanering med avsevärt skattebortfall som följd. Med hänsyn till detta finns det särskilda skäl för att (med stöd av undantagsbestämmelsen i andra kapitlet, tionde paragrafen, andra stycket i Regeringsformen) tillämpa de kommande förslagen från och med den 18 april 2008.


Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige