Image

Ökade valmöjligheter i hyresrätt

JURIDIK Det planeras för utökade möjligheterna för hyresgäster att påverka sin boendestandard genom tillval. Detta genom att ändra på regeln som säger att hyresvärden endast kan ta ut hyra för tillvalet utifrån dess påverkan på bruksvärdet.
Publicerad den 3 November 2008

Detta föreslår Tillvalsutredningen som har lämnat sitt betänkande Tillval i hyresrätt till Justitiedepartementet.

Det händer i dag att hyresgästers önskemål om tillval inte tillgodoses, eftersom hyresvärden enligt gällande regelverk endast kan ta ut hyra för tillvalet utifrån tillvalets påverkan på bruksvärdet. Hyresvärden är därmed inte garanterad att få täckning för sina kostnader för tillvalet.

Genom att ge större förutsebarhet och ökade möjligheter till framför allt avtal om tillval ska hyresgäster lättare kunna få sina önskemål för boendet tillgodosedda. Det kan exempelvis gälla exklusivare vitvaror och golvbeläggning eller tätare underhållsintervall. En balkong kan vara ett annat exempel på tillval.

I betänkandet föreslås bland annat följande:

# Hyresgäster och hyresvärdar ska kunna träffa avtal om tillval som ger hyresvärden rätt till ersättning för sina kostnader. Motsvarande ska gälla för frånval.

# De avtal som träffas ska under tio år förutsättas vara skäliga och normalt sett inte kunna ändras vid en prövning i hyresnämnden. Efter tio år ska hyressättningen ske efter bruksvärdet. För tillval som helt betalats ska då inte utgå någon hyra.

# Om en ny hyresgäst flyttar till lägenheten kan hyresvärden välja att låta hyresgästen fullgöra betalningarna för tillvalet eller ta ut en ren bruksvärdeshyra där tillvalet räknas in.

Jämfört med det förslag som Hyressättningsutredningen lämnade 2004 ger utredningens förslag större möjligheter att träffa avtal och en enklare prövning i hyresnämnden. Förslaget är förenligt med vad som i övrigt gäller för hyressättning och har som utgångspunkt att de regler som finns om en lägenhets minimistandard ska fortsätta gälla.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är de bästa fastighetsaktierna

Bolag Frida Bratt som är sparekonom och expert på Nordnet ger sin syn på marknaden för Fastighetssverige. Här är de populäraste aktierna i branschen nu. Och det här tror hon om kontorsmarknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY