Image

Oenighet om Skrindans värde

AFFÄRER Enligt Carnegies informationsbroschyr inför auktionen av Maths O Sundqvists bolag Skrindan är bolaget värt 6,8 miljarder kronor. Enligt Sundqvist själv är värdet åtta miljarder kronor.
Publicerad den 26 Februari 2009

Carnegie har nu gett ut informationsbroschyren inför försäljningen av Skrindan, enligt Ekonomiekot.

I den finns en resultat- och balansräkning för 2008 för Skrindan med. I den var fastigheterna bokförda till 6,8 miljarder kronor.

Enligt Sundqvist är det verkliga värdet mycket högre.
– Jag menar att det verkliga värdet är närmare åtta miljarder, säger Sundqvist till SR:s Ekonomiekot.

– Vår redovisning bygger på bokförda värden, inte på värderingarna. Vi har inte den redovisningen som till exempel börsbolagen har, förklarar Sundqvist.

Skrindans totala tillgångar är på 9,3 miljarder, skulderna är på sammanlagt 8,9 miljarder. Det egna kapitalet är alltså bara 400 miljoner kronor.

Men Maths O Sundqvist hävdar alltså att bolagets fastigheter är värda mer vilket skulle få skillnaden mellan tillgångar och skulder att bli ungefär 1,5 miljard, vilket i sin tur skulle räcka för att betala tillbaka det omstridda lånet från Carnegie på ungefär 1 miljard kronor.

Men Carnegie gör en helt annan bedömning och vill nu auktionera ut de tillgångar som Maths O Sundqvist lämnat i pant.

Den offentliga auktionen är planerad till den 17 mars, men den kan ställas in med kort varsel, enligt informationsbroschyren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige