Image

Nytt storbolag bildat – fastighetsvärde 2,9 miljarder

Transaktioner Heimstaden placerar en del av sitt bestånd i ett nytt bolag och tar in flera delägare. Det nya bolagets fastighetsvärde är 2,9 miljarder kronor.
Publicerad den 28 Juni 2013
Patrik Hall Bild: Heimstaden
Patrik Hall

Alecta går tillsammans med Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser in i det nya bolaget.

Alecta blir största ägare med cirka 40 procent. Heimstaden behåller cirka 30 procent, Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser äger tillsammans cirka 30 procent.

Beståndet består av centralt belägna bostadsfastigheter i södra Sverige och Uppsala. Det omfattar drygt 4 500 lägenheter i 148 fastigheter. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 2,9 miljarder kronor.

- Vi ser delägarskap mellan en professionell förvaltare och institutionella investerare som den optimala kombinationen för ett fastighetsägande både nu och i framtiden. Då Alecta samt Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser alla har erfarenhet av fastighetsinvesteringar skapas en erfaren och bred ägarbas, säger Heimstadens vd Patrik Hall.

Fastigheterna som tidigare varit helägda av Heimstaden-koncernen är centralt belägna i Uppsala, Växjö, Karlskrona, Vetlanda, Ljungby samt norra Skåne. Heimstaden fortsätter förvaltning och management av bolaget.

- Bostadsfastigheter ger oss en långsiktigt stabil och trygg avkastning på en attraktiv nivå. Vi är glada över delägarskapet i det nya bolaget med välskötta och väl underhållna fastigheter, belägna i centrala lägen i regionstäder samt bra bostadsorter, säger Kent Jonsson, chef indirekta fastigheter Sverige på Alecta.

Det nya bolaget finansieras via SEB, Danske Bank, Nykredit, Handelsbanken och SBAB.

Newsec har varit transaktionsrådgivare och Falkenborn Advokatbyrå Heimstadens juridiska biträde. Alecta, Ericsson och Sandvik har företrätts av Kompass Advokat.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige