Nytt samarbetsavtal ska stärka Uppsala universitets utveckling

Kerstin Lindberg Göransson och Eva Åkesson. Bild: Linda Koffmar
Kerstin Lindberg Göransson och Eva Åkesson.

Publicerad den 16 April 2019

Skicka till e-post

Bolag Akademiska Hus och Uppsala universitet har tecknat avtal om ett fördjupat samarbete för att utveckla Uppsala universitets fysiska miljö för utbildning, forskning och samverkan. Parterna ska genom en rad olika initiativ gemensamt arbeta för att ytterligare stärka universitetets internationella konkurrenskraft och skapa långsiktiga förutsättningar till en effektiv lokalförsörjning.

Avtalet sträcker sig över tre år och berör fem områden: hållbara campus, lärandemiljöer som stärker Uppsala universitets konkurrenskraft, förbättrade studentfaciliteter, samverkan i fastighetsförvaltning och gemensam ekonomisk hushållning.

– Vi disponerar många kvadratmeter lokalyta och vill driva på förändringar, bland annat inom hållbarhetsområdet. Det är positivt att vi nu får ett avtal för utvecklat samarbete på plats med Akademiska Hus. Tanken är att det ska underlätta processer och leda till aktiviteter som stödjer universitetets utveckling. Detta kan bli en modell att ta vidare även till andra fastighetsägare, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

Inom ramen för samarbetet kommer Uppsala universitet och Akademiska Hus tillsammans att ta fram konkreta projekt som utvecklar den fysiska miljön så att den på bästa sätt anpassas efter ny teknik, ny pedagogik och nya behov. Samarbetet innebär även att Akademiska Hus åtar sig att verka för tillkomsten av 400 nya bostäder för studenter och forskare vid Uppsala universitet och att campus blir än mer hållbart genom att utrustas med exempelvis laddstolpar, solceller, insektshotell och hälsofrämjande, gröna utemiljöer.

– Akademiska Hus arbetar för att skapa kunskapsmiljöer som ökar lärosätenas konkurrenskraft och bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Med det här avtalet fördjupar vi vårt samarbete med Uppsala universitet och tillsammans kommer vi att göra miljöerna än mer attraktiva för så väl studenter och anställda som för besökare och samverkande externa organisationer, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

Samtliga projekt som ska genomföras inom de fem olika områdena är ännu inte konkretiserade. Detta blir en uppgift för den styrgrupp som har tillsatts och där båda parter finns representerade. Samverkansavtalet sträcker sig fram till och med mars 2022.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Senast från Fastighetssverige Plus

Strandat brf-projekt stöps om – väcks till liv igen

Bostäder Segdragna planer för en nedlagd skola ser ut att äntligen bli av – kan bli närmare 300 nya hyresrätter i spektakulärt läge.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige
+ Plus
Skiss av det ursprungliga projektet.

Strandat brf-projekt stöps om – väcks till liv igenJacob Karlsson intervjuas på Fastighetsmarknadsdagen Skåne.

Fastighetsmarknadsdagen Skåne: Jacob Karlsson – på väg till börsenSöderport, ägt av Jens Engwalls Nyfosa och David Mindus Sagax, köper av ägarbolagen.

Nyfosa och Sagax miljardflyttar till SöderportÅsa Andersson

Åsa Andersson får dubbla vd-tjänsterSizes bygger för BJC Group i Kolla Parkstad i Kungsbacka.

Sizes får order av BJC i KungsbackaRiksbyggen föreslår ett nytt bolån för unga.

Ungbolån – nytt förslag från Riksbyggen för att hjälpa ungdomarPatrik Emanuelsson.

Heba hämtar ekonomichef från MagnoliaMats Kersten

Ny underkonsultansvarig på ForsenFastighetssverige PLAY


Branschguiden

Arvid Hagberg blir energistrateg på HSB Stockholm.

HSB rekryterar energistrateg+ Plus

Avslöjar: Göteborg hoppar av Mipim+ Plus
Illustrationsbild.

Jernhusen vill se bostäder vid Skansen Lejonet+ Plus

Ahlsén: "Det är ett slag i ansiktet"Tidigare i veckan hade Kerstin Lindberg Göransson, Kristina Alvendal och Biljana Pehrsson sitt första jurymöte. Utmärkelsen Årets Unga Fastighetskvinna fick in hela 70 nomineringar.

Årets Unga Fastighetskvinna: Rekordmånga nomineringarNäs Österåker.

Heba rekordköper av MagnoliaPop House, med Björn Ulvaeus och Conni Jonsson som ägare, köper Hasselbacken-fastigheten på Djurgården.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken av PandoxK-Fastigheter genomför två förvärv i Växjö.

K-Fastigheter gör dubbla förvärv i VäxjöJohan Knaust vd för K2A.

K2A upp nästan tio procent i öppningenStrömkarlen 4 i Helsingborg.

Stadsrum köper i HelsingborgThomas Persson blir vd för Magnolias och Alectas JV.

Thomas Persson blir vd för Magnolia- och Alecta-JVAnna Alsborger.

Hemfosa gör finländskt förvärv
Se fler nyheter