Image

Nytt passagerarrekord på Arlanda

Bolag Stockholm Arlanda Airport slog nytt passagerarrekord 2016 med 24,7 miljoner resenärer.
Publicerad den 5 Januari 2017
Majoriteten av Swedavias flygplatser slog passagerarrekord 2016. Bild: Victoria Ström
Majoriteten av Swedavias flygplatser slog passagerarrekord 2016.

Det nya rekordet är en ökning med sju procent sedan 2015.

– Vi hade mer än 500 000 passagerare per vecka 21 veckor i rad vilket också är nytt rekord. Det är ett starkt bevis på Stockholm Arlanda Airports betydelse för tillgängligheten inom Sverige och till resten av världen. Under året har vi inlett en rad stora byggnadsprojekt för att öka Arlandas kapacitet ytterligare, säger Lena Rökaas, tillförordnad flygplatsdirektör och chef operations på Stockholm Arlanda Airport.

Resandet till och från Swedavias tio flygplatser i landet ökade under förra året med fem procent till drygt 39 miljoner. För Stockholm Arlanda Airports del slogs rekordet för sjätte året i rad och det nya rekordet innebär en ökning med hela 1 500 000 resenärer.

Utrikesresandet ökade 2016 mest med sju procent, medan inrikesresandet ökade med fyra procent. Månaden med störst resande var juli med drygt 2,3 miljoner passagerare, vilket kan jämföras med januaris 1,6 miljoner. Fredagen den 17 juni inträffade det mest reseintensiva dygnet med 86 761 passagerare.

– Det är fantastiskt roligt att resandet ökar så här mycket. Stockholm Arlanda Airport är ett mycket viktigt nav för tillgängligheten inom samt till och från Sverige. Under 2016 fick vi flera nya internationella direktlinjer och har nu fått 15 nya på tre år. Vi fick också klart med flera intressanta satsningar av internationella lågkostnadsbolag som gör flygplatsen ytterligare attraktiv för våra resenärer. Det här stärker oss i vårt stora pågående arbete med att öka flygplatskapaciteten ytterligare, säger Lena Rökaas.

För sju av Swedavias totalt tio flygplatser blev det nya passagerarrekord under helåret 2016.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige