Image

Nytt Paretobolag köper för halv miljard

Transaktioner Skanska säljer ÅF-Huset i Göteborg för 495 miljoner kronor till GBG Office 1 AB, ett bolag bildat av Pareto Project Finance.
Publicerad den 19 December 2014
Annons
Image
Skanska säljer ÅF-huset i Göteborg till ett bolag bildat av Pareto. Bild: Skanska
Skanska säljer ÅF-huset i Göteborg till ett bolag bildat av Pareto.

Kontorsfastigheten är belägen i anslutning till E6/E20 i Kallebäck och omfattar cirka 15 000 kvadratmeter med ankarhyresgästen ÅF samt Cygate, Sappa, Immunicum och restaurangen AWC. Skanska köpte tomtmarken under första kvartalet 2011 och ÅF-Huset färdigställdes under första kvartalet 2014.

Det 16 våningar höga landmärket är certifierat på den högsta nivån, Platinum, enligt det internationella miljöcertifieringssystemet Leed.

– Vi ser väldigt positivt på försäljningen av ÅF-Huset till Pareto. Fastigheten utgör första etappen av fyra i kvarteret Tändstickan där vi strävar efter att skapa ett trivsamt och modernt blandstadskvarter med bostäder, kontor och butiker, där ett samspel mellan stadens invånare kan ske oavsett tid på dygnet, säger Micko Pettersson, vd för Skanska Fastigheter Göteborg.

– Vi är mycket nöjda med affären och ser fram emot fler transaktioner på den svenska marknaden som är strategiskt viktig för oss och våra investerare. Vi söker kontinuerligt efter nya projekt som passar vår modell och som ett led i detta har vi under våren öppnat upp ett lokalt kontor i Stockholm med ambitionen om att göra många fler affärer i Sverige, säger Stefan Gattberg på Pareto Project Finance.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Riksbankens dystra analys av fastighetssektorn

Ekonomi/Finansiering I sin senaste finansiella stabilitetsrapport som presenterades under tisdagen målar Riksbanken upp en potentiellt dyster framtid för fastighetsbolagen, där de svenska bankernas stora och ökande utlåning till kommersiella fastighetsföretag utgör en betydande sårbarhet för bolagen och det finansiella systemet. Fastighetssverige har gått igenom rapporten och hittar en sammantaget negativ analys av fastighetssektorn som pekas ut som särskilt känslig för stigande räntor.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige