Image
I Drottninghög i Helsingborg skapas ett nytt landmärke som ska lyfta stadsdelen.
I Drottninghög i Helsingborg skapas ett nytt landmärke som ska lyfta stadsdelen. Bild: Link arkitektur/3Hus

Nytt landmärke ska lyfta Drottninghög i Helsingborg

Bygg/Arkitektur Fastighets AB 3Hus och Link arkitektur har i samarbete vunnit en markanvisningstävling på Drottninghög i Helsingborg. Här planerar Helsingborgs stad en större omvandling som ska lyfta stadsdelen till ett nytt kulturellt center.
Publicerad den 28 Oktober 2019

Drottninghög står inför en större omvandling där en förtätning, större torg, bättre kollektivtrafik och tydligare koppling till Helsingborgs centrum ska skapa ett område med identitet, trygghet och attraktivitet – ett område att vara stolt över.

– I tävlingen utvärderades de inkomna förslagen med avseende på gestaltning, gröna värden och upplåtelseformer, samt hur förslaget bidrar till ett levande centrum. Drottninghög är en av de mest intressanta stadsdelarna i Helsingborg med fantastiska miljöer och närhet till allt, säger Joakim Lindahl på Fastighets AB 3Hus.

Byggnaden, om cirka 8 000 kvadratmeter i 16 våningsplan, ska inrymma en kombination av bostadsrätter och hyresrätter samt publika lokaler för att nå en bred målgrupp och balansera utbudet i området. Link arkitekturs vision för projektet är att skapa ett urbant landmärke bestående av en byggnad som mjukt trappar sig upp från 3 till 16 våningar. Ett nytt stadsrum som hjärta för stadsdelen och en ny förtätning som kan ge stöd åt rum och stråk.

– Vårt förslag öppnar upp stadsdelen mot kringliggande områden. Vi förlägger offentliga funktioner i gatuplan och högst upp i byggnaden och drar samtidigt nytta av de gröna rummens förmåga att främja möten. På så sätt bjuder vi in staden till det nygamla området. Vi ser enormt mycket fram emot att sätta igång, säger Alexandra Adriani och Marius Lorentzen på Link arkitektur.

Hela byggnaden genomsyras av ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. De boende ska erbjudas utbildning i hållbar livsstil, cykelparkeringar ska premieras och regnvatten ska tillvaratas. Gröna rum med stadsodling, dagvattenfördröjning och gröna tak främjar en biologisk mångfald.

Drottninghögs nya landmärke kommer att presenteras och vara en del av H22, Helsingborgs stadsmässa 2022, där fokus ligger på hur vi ska bygga framtidens välfärd genom smarta och hållbara städer.

Preliminär byggstart är under våren 2021 och med inflyttning sommaren 2023.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige