Image
Bild: Kungsleden

Nytt joint venture köper gamla Botvidsgymnasiet

Transaktioner Kungsleden säljer gamla Botvidsgymnasiet vid Slagsta Strand i norra Botkyrka för 215 miljoner kronor. Köpare är Fastighets AB Botvid, ett nybildat bolag ägt till lika delar av Gelba Fastigheter och Strabag Projektutveckling AB.
Publicerad den 19 December 2011
Slagsta Strand. Bild: Kungsleden. Bild: Kungsleden
Slagsta Strand. Bild: Kungsleden.

- Det är första gången vi har ett officiellt samarbete med Strabag, men kontaktytorna har funnits, berättar Leif West, vd på Gelba Fastigheter.

Det rör sig om två byggnader som är uppdelade i fem fastigheter med en total uthyrningsbar yta om cirka 50 000 kvadratmeter.

Botvidsgymnasiet uppfördes ursprungligen 1982, den senaste utbyggnaden gjordes runt millennieskiftet.

Kungsleden och Gelba har arbetat tillsammans ett tag med utvecklingen av området, och nyligen tecknades ett hyreskontrakt med Hemmamässan om 15 000 kvadratmeter. Det börjar löpa under våren 2012 med ett årligt hyresvärde på cirka 13 miljoner kronor.
Mellan 15 000 och 20 000 kvadratmeter är i dag vakanta.

- De här fastigheterna har haft många olika användningsområden, en del har varit skola, det har varit en galleriadel och en stor del är gamla kontor. Vi har planer på användningsområden som inte har provats tidigare, men jag vill inte kommunicera dem än, säger Leif West, vd på Gelba Fastigheter, till Fastighetssverige.

I affären ingår också en del mark som det kan byggas bostäder på.

- Om allt går väl kan det bli 50 000 kvadratmeter bostäder. Kommunen har påbörjat ett planarbete, säger Leif West.

Köpeskillingen på 215 miljoner kronor är i nivå med bokfört värde och överstiger Kungsledens anskaffningsvärde med cirka 45 miljoner kronor.

- Vi har jobbat hårt och intensivt med både utvecklingen av fastigheterna och med tillhörande mark. Nu väljer vi att sälja fastigheten till Gelba och Strabag Projektutveckling som vi tror har goda möjligheter att fortsätta utvecklingsarbetet. Jag är väldigt nöjd med affären som ger ett tillfredsställande resultat, säger Kungsledens vd Thomas Erséus.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Kungsleden på Branschguiden

Kungsleden är en långsiktig fastighetsägare som tillhandahåller attraktiva, hållbara och funktionella lokaler som berikar människors arbetsdag. Vi skapar värde genom att äga, förvalta och utveckla kontor och andra kommersiella fastigheter i Stockholm och Sveriges övriga tillväxtregioner.

En stor del av våra fastigheter ligger samlade i attraktivt belägna kluster där vi även är med och påverkar hela områdets utveckling. Kungsledens mål är att leverera attraktiv totalavkastning på våra fastigheter och till aktieägarna. Kungsleden är noterat på Nasdaq Stockholm Large C...

Läs mer om Kungsleden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter Serneke-beslutet – så ser styrelsen på bolagsnamnet

Bolag Sernekes styrelseordförande Jan Johansson berättar för Fastighetssverige om varför Ola Serneke inte får lämna bolaget helt och hållet – och hur de ser på en eventuell namnändring på bolaget efter huvudpersonens uppmärksammade forum-aktivitet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY