Image

Nytt innovativt Uppsalahus i Östra Sala backe

Bygg/Arkitektur Uppsala kommun har fattat beslut att bevilja bygglov för ett flerbostadshus i Östra Sala backe med nya och innovativa mobilitetslösningar. Istället för parkeringsplatser ska fastighetsbolaget, som bygger huset, satsa på omfattande åtgärder för att säkra hållbart resande, exempelvis lastcyklar och bilpool. Syftet är bland annat att sänka boendekostnaderna.
Publicerad den 23 November 2018
Ett nytt, innovativt hus där boende ska få lättare att välja att leva bilfritt ska byggas i Östra Sala backe. Bild: Hauschild + Siegel
Ett nytt, innovativt hus där boende ska få lättare att välja att leva bilfritt ska byggas i Östra Sala backe.

– Uppsala behöver fler bostäder med lägre boendekostnader och att inte kräva parkeringsplatser är ett sätt att åstadkomma det. Vi har tittat på liknande projekt i Malmö som fungerar väldigt bra och vill därför testa det i Uppsala. Vi ställer hårda krav på byggherren och kommer att följa upp och utvärdera arbetet noggrant, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

I konceptet ingår olika åtgärder som förenklar för de boende, till exempel cyklar för olika behov, bland annat lådcykel och elcykel, som bokas via cykelpool i fastigheten, och extra rymliga hissar för att underlätta att ta med cykeln upp till lägenheten. Fastigheten byggs strategiskt nära cykel- och gångvägsnät i Östra Sala backeområdet, hörnet av Daggvidetorget och Fyrislundsgatan. På 15 minuters cykeltur tar man sig därifrån till Resecentrum och centrala staden.

Även andra mobilitetsåtgärder ska underlätta för boende i huset. Som exempel kan nämnas UL-kort laddat med 1 000 kronor vid inflyttning, informationstavlor i entréerna som visar avgångar för buss och tåg i realtid och gratis medlemskap i bilpool under de fem första åren. Huset kommer att ha parkeringsplatser för handikappade och bilpool.

Det är de danska arkitekterna Hauschild + Siegel som har tagit fram bostadsprojektet "Cykelkungen". Nu har projektet överlåtits till fastighetsbolaget Sveafastigheter Bostad som har beviljats bygglov och ska bygga 99 hyreslägenheter.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"Petter Stordalen är ingen förvaltare"

Bolag Stordalenägda Strawberry samlar all verksamhet inom fastighet under en ledning. Daniel Stenbäck blir vd för Strawberry Forever och Strawberry Brothers, samt styrelseordförande för Strawberry Properties. Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige varför Petter Stordalen gör de här förändringarna, hur de arbetar vidare med transaktioner efter den jättelika hotellförsäljningen i Stockholm nyligen och när han tror att hotellmarknaden har återhämtat sig till tidigare nivåer igen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY