Image

Nytt hybridprojekt i Göteborg: idrottsplats och bostäder

Bygg/Arkitektur Projektet Gröna Vallen i Majorna blir en modern ”superhybrid” där samma yta rymmer både sociala ytor för idrott och bostäder. Det unika projektet har vuxit fram i dialog mellan fastighetskontoret, fastighetsutvecklaren Herlitz Properties och Okidoki arkitekter. – Det är ett djärvt steg vi nu tar mot en ny modell för samhällsbyggande, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande för fastighetsnämnden i Göteborgs Stad.
Publicerad den 25 Oktober 2017
Vy över Gröna Vallen. Bild: Okidoki arkitekter
Vy över Gröna Vallen.

Fastighetsnämndens direktmarkanvisning innebär att detaljplanearbetet nu är klart att sättas igång. Gröna Vallen, som kommer att bli en mer levande och tryggare plats, görs genom tredimensionell fastighetsbildning och innebär en delning i två funktioner: bostäder och en ny idrottshall.

Byggnaden utformas så att sporthallen och bostadsdelen har samma klimatskal, vilket ger stora klimatvinster då båda funktionerna har samma yttervägg.

Men det verkligt unika med projektet är den dialog som pågått mellan fastighetskontoret, Herlitz Properties och Okidoki arkitekter, som nu alltså resulterat i en djärv modell för samhällsbygge som tillför mervärden för kommunen.

– I ett och samma hus kan vi förena såväl bostäder som samhällsnytta. Det finns ett underskott av den här sortens idrottshall. Området blir tryggare och mer levande genom tillskott av boende och nya mötesplatser i stadsdelen, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör i Göteborgs Stad.

Hela projektet ligger dessutom i linje med stadens utbyggnadsstrategi:

– Denna nu prövade och vågade modell innebär ett mycket yteffektivt markutnyttjande i ett attraktivt område i Göteborg, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör i Göteborgs Stad.

Gröna Vallen har dragits med en del sociala problem, och bristen på mötesplatser för unga är en fråga som kommit att prägla förslag för utvecklingen av området.

– Vi känner ett extra ansvar för att skapa en ny typ av samhällsbyggande där vi som privat aktör kan vara med och finansiera publika funktioner, säger Alban Herlitz på fastighetsutvecklaren Herlitz Properties.

– Nu kan vi börja titta närmare på utformningen. Alla inblandade är måna om att byggnaden ska hålla en hög arkitektonisk nivå i samklang med området, och det blir viktigt för oss som arkitekter att leva upp till, säger Rickard Stark, grundare och creative director på Okidoki arkitekter.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige