Image

Nytt grepp på Skeppsbron

STADSUTVECKLING Alpha Architects tycker att Skeppsbron i Stockholm nyttjas alldeles för dåligt och lanserar nu idén om en total förändring av området. Bland annat föreslår Alpha Architects att ett museum placeras här, exempelvis det nya Nobelmuseet. Det skulle locka folk till Skeppsbron året runt och sannolikt även medföra ytterligare etablering av caféer och restauranger. Förslaget från Alpha Architects omfattar även tanken om en gästhamn, ett nytt parkeringsgarage och nya byggnader för gallerier, caféer och restauranger.
Publicerad den 2 September 2009

Skeppsbron i Stockholm är trots sitt fantastiska läge en folktom plats stora delar av året. Undantaget är i samband med större evenemang som exempelvis denna sommars Volvo Ocean Race.

Nu tycker Alpha Architects att det är dags att göra något åt saken och sällar sig därmed till den grupp som vill förändra denna centrala del av Stockholm. Efter sommarens Volvo Ocean Race har bland annat Stockholms trafik- och miljöborgarråd Ulla Hamilton, tillika styrelseordförande i Stockholms hamnar, uttalat sig positivt om en permanent gästhamn på denna plats.

- Skeppsbron är ett dåligt utnyttjat centralt område. Så när det nu verkar osäkert om Skeppsholmen är rätt plats för Nobelmuseet så tycker vi att detta kan vara ett utmärkt alternativ. Skeppsbron skulle utgöra en perfekt plats för ett museum som kan locka både en svensk och en internationell publik året runt, säger Robert Lavelid, vd för Alpha Architects.

Alpha Architects tanke är att museet ska ges ett tydligt modernt intryck med en maritim form där byggnaden placeras såväl under som över jord. Byggnaderna får också en lägre höjd mot vattnet för att inte störa de vackra husfasaderna längs Skeppsbron. Det här gör att museibyggnaderna kan liknas vid fören på en båt likväl som en amfiteater där byggnadernas lutande tak kan användas som sittplats vid uppträdanden av olika slag.

Alpha Architects förslag omfattar dessutom idén om ett antal byggnader för restauranger, caféer och gallerier i anslutning till museibyggnaden samt ett större parkeringsgarage för cirka 230 parkeringsplatser under jord. Dessutom ser de möjligheten att bygga en permanent gästhamn bort mot Slussen.

- Gästhamnen vid Djurgården är för liten och behöver kompletteras. Kan vi utöver museet även etablera en ny permanent gästhamn ute på vattnet och få ner de befintliga parkeringarna under mark skulle detta kunna bli ett väldigt dynamiskt område som är levande året runt. Det tycker vi Skeppsbron förtjänar, säger Robert Lavelid.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige