Nytänkande förvaltning – nära och på riktigt

Bolag Hur ser framtidens fastighetsförvaltning ut? Novi Real Estate samlade några av branschens mest kunniga experter för att diskutera – samverkan, att våga prova och att ligga nära kunden blev några av nyckelbudskapen.

Skicka till e-post

Två panelsamtal spelades in och de kan ses i sin helhet nedan.

Digitaliseringens påverkan:

Känslans betydelse:

Kontentan av samtalen är att vi lever i en snabbt föränderlig värld, att det enda säkra är att allt förändras och att det i den här världen blir allt viktigare att ligga i framkant, inte minst när det gäller att kunna sätta sig in i kundernas situation och verksamhet. Branschen måste i framtiden fokusera mindre på kvadratmeter och i högre grad ägna sig åt att förmedla förutsättningar för kunderna att förbättra sina verksamheter och få sina individuella behov tillgodosedda.

Några av de många intressanta inläggen i diskussionerna:

# Ebba Kilman, vd, Vizeum:

– De som tycker att utvecklingen går snabbt i dag kan sätta sig ner och njuta av den här dagen för det kommer aldrig mer att gå så långsamt som i dag. Det kommer bara att gå snabbare och snabbare.

# Lars Johnsson, Folksam, fyller i:

– Samtidigt är det så att under mina 30 år i branschen har vi alltid sagt att ”nu står vi inför den största utvecklingen nånsin.” Tittar man på 20 år gamla affärsplaner så är rätt mycket ganska likt dagens affärsplaner. Självklart finns det mycket nytt och roligt i och med digitaliseringen, men det är viktigt att få med själva basen. Vi hanterar ritningar i dag på i strt sett samma sätt som för 30 år sedan, mycket är inte uppdaterat, här finns mycket att utveckla.

# Ylva Sarby Westman, Kungsleden, om den stora utmaningen med fastighetsförvaltning i framtiden:

– För vår del är det att mer våga ta klivet ut i det digitala. Vi i ledningsgruppen har tagit i hand på att vi måste våga mer, våga testa och se vart det leder.

# Lars Johnsson, Folksam, om fastighetsbranschen som en konservativ bransch:

– Bara för att kapitalet som investeras i fastigheter är långsiktigt så innebär inte det att vi arbetar konservativt. Jag tycker att vi är snabba och ledande inom vissa områden, som hållbarhet.

# Anna Denell, Vasakronan, fyller i:

– Vi sitter inte och väntar på att hyresgästerna ska komma till oss med krav. I flera avseenden ligger vi före. Ta det här med gröna hyresavtal. Det var vi som kom med det och hyresgästerna tyckte att det var jättebra. Eller vårt Klart & Smart-koncept, helt färdiginredda kontor, till och med kaffeskedarna ingår. Här hyr bolagen helt utan bindningstid. Jag tror att vi har hyrt ut 30 sådana här kontor nu, bara ett företag har valt att flytta.

# Ylva Sarby Westman, Kungsleden, om hyresgästers önskemål:

– Jag pratade med en häromdagen, han ville slippa nyckelblippen när han skulle in genom dörren. ”Min mobiltelefon har ansiktsigenkänning, det borde ni också kunna ha.”

# Lars Johnsson, Folksam, om problemet med att nå kunden med relevant information.

– Framtidens organisation behöver delas i en finansiell och en operationell del, en finansiell som håller på med siffror och kvadratmeter, det traditionellt fastighetsekonomiska. Den operationella delen ska vara helt inriktad på att se och möta hyresgästernas behov. Man kan se exempel i e-handeln där vissa inte tar hänsyn till kunderna medan andra gör det. Till exempel leveranser med DHL eller UPS som är helt omöjliga att ta emot för att du måste vara hemma klockan elva en tisdag. De har ett business to business-tänkande, medan det finns andra som har ett bra business to consumer-tänk, som mathem.se som levererar när du vill ha dina leveranser. Det gäller att skapa en organisation med rätt mindset, kundfokus i kombination med det finansiella.

# Ebba Kilman, Vizeum, om vad hon vill se i fastighetsbranschen om tio år.

– Då vill jag se nya spelare på banan. Om tio år kanske Amazon är världens största fastighetsinvesterare.

# Karolin Forsling, Forsling United, om nya partnerskap.

– Epicenter är ett bra exempel på partnerskap. Traditionellt har fastighetsbranschen skytt den här typen, eftersom det är för riskfyllt. Men vi kommer att se mer och mer av det här. Epicenter skapades gemensamt av en grupp entreprenörer och en öppen fastighetsägare. Vi behöver släppa ner axlarna och samverka istället för att förhandla med våra kunder. Och när vi gör detta kommer det att krävas helt nya och bredare kompetenser. Det handlar inte bara om ekonomer och KTH längre, det handlar om att ha förståelse för kunderna på ett helt annat sätt.

# Pelle Lydmar, hotellentreprenör, om nya okonventionella partnerskap:

– Vi har en kombinerad cykelbutik/verkstad och restaurang i ett hotell. En cykelbutik kan inte ensam betala hyran men på det här sättet får vi tillbaka cykelbutiken i city, samtidigt som restaurangen blir bättre och mer intressant. Jag tror även på att lyfta in kultur, både i hotell och till exempel köpcentrum. Även om den delen ensam inte är lönsam lyfter man helhetsupplevelsen.

# Lars-Åke Tollemark, Unibail-Rodamco:

– Vi är inte i köpcentrumbranschen utan i ”Let me entertain you”-branschen. Unibail-Rodamco la upp en ny strategi 2010-2011 – då trodde vi att e-handeln skulle ta en större marknadsandel mycket snabbare än den har gjort – och sedan dess har vi sålt små centrum och satsar nu bara på stora upplevelsecentrum med bowling, bio, restauranger, caféer och så vidare. Den nya inriktningen kräver nytt management. Jag började 2010 och har en retailbakgrund. Fyra av sex i Unibails top management har bakgrund som retailers. Det handlar om att känna till vad kunden vill ha och behöver. Då passar inte den traditionella fastighetsbakgrunden längre.

# Karolin Forsling, Forsling United, om vad som efterfrågas bland dagens företag:

– Om man istället för att fråga ”hur många kvadratmeter behöver ni” ställer frågan: ”Vad brottas ni med?” så är svaret inte att deras problem är kontoret eller lokalen. Ofta handlar det om kompetens, att locka till sig och behålla kompetent personal. Det handlar om att attrahera talanger.

– Det är oerhört viktigt att förstå kunderna, och fastighetsbranschen är inte riktigt där i dag. Vi kan inte hålla på och ge påskägg och tro att det ger en bra relation. Det handlar om intresse, nyfikenhet på riktigt – att förstå verksamheten, vad de brottas med och kunna erbjuda lösningar på det.

# Lars-Åke Tollemark om framtidens köpcentrum:

– Vi började planera Mall of Scandinavia 2006, året innan Iphone lanserades. Det är långa ledtider. Nu vill vi bygga i Göteborg, ett centrum som ska stå klart 2026. Hur ska vi veta vad man vill ha 2026, det är en jätteutmaning.

– Om vi hade gjort Mall of Scandinavia i dag hade vi gjort det mycket mer extrovert, mer öppet. Hela Arenastaden är för stängd i dag, men det var ju så man tänkte när man planerade, det är många stängda lådor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDFMer från Fastighetssverige

Balder och Serneke i oväntat samarbete

Bolag Går in i gemensamt bolag – där den ene länge haft tungt intresse.


Därför mångmiljonköper Thagesson i SBB

Bolag Lars Thagesson, operativ chef och vice vd på SBB sedan i vintras, har köpt en miljon aktier i egna bolaget. För Fastighetssverige berättar han varför han ser så ljust på framtiden – och hur ett enat SBB ska närma sig huvudlistan: "Äntligen samlade".


Annons
Stora Kontorsdagen
Klaus Hansen Vikström, Fabege, Marie Bucht, Novi Real Estate och Petter Klingofström, Atrium Ljungberg diskuterar uthyrningsläget och trender på Stora Kontorsdagen den 6 november på Grand Hotel i Stockholm.

Läge och trender inom uthyrning diskuteras

Stora Kontorsdagen På Kontorsmarknadens mötesplats den 6 november, på Grand Hotel i Stockholm, diskuterar tre av de dominerande aktörerna på Stockholms kontorsmarknad läge och trender.


Ännu ett padelbakslag – riskerar straff

Sverige En padelhall i Gävle åkte nyligen på en halv miljon kronor i vite efter att ha bedrivit verksamhet utan bygglov och därefter inte ha plockat undan utrustningen. Nu riskerar ännu en svensk padelanläggning ett straff om man inte följer kommunens direktiv.

"Vill fälla oss på teknikaliteter"

Sverige Hallen som bedriver verksamheten menar att det är ett "feltänk" från kommunen att hota med vite. För Fastighetssverige berättar hallchefen om kampen för att få behålla de två utomhusbanorna.


NP3 om nyförvärven: "Måste fylla på"

Bolag För Fastighetssverige berättar Andreas Nelvig, vd på NP3 hur tankarna gick när man gjorde de senaste förvärven i Falun och Östersund – och hur man tänker kring framtiden efter bolagets största affär någonsin.


Tre Kronor på väg att köpa för 900 miljoner

Transaktioner Tre Kronor Property Investment har tecknat villkorat avtal om förvärv av 50 fastigheter med 43 matbutiker i Sverige till ett underliggande fastighetsvärde om 903 miljoner kronor. I samband med detta genomför Tre Kronor en till allmänheten riktad nyemission om högst 350 miljoner kronor.


Greg Dingizian.

Dingizian köper SBB-aktier för 100 miljoner

Bolag Greg Dingizian sålde för några månader sedan alla sina aktier i Victoria Park. Nu väljer han att investera cirka 100 miljoner kronor i SBB.


Hemsö säljer bostäderna i Nodhuset till kommunala Hyresbostäder i Norrköping och påbörjar därmed byggnationen av tredje etappen i Sandbyhov.

Hemsö säljer bostäderna i Nodhuset och påbörjar tredje etappen i Sandbyhov

Transaktioner Hela detaljplanen för Sandbyhov i Norrköping har vunnit laga kraft och Hemsö påbörjar nu byggnationen av det så kallade Nodhuset. Det nya huset ska inrymma vårdlokaler för Region Östergötland samt 42 hyreslägenheter som Norrköpings kommunägda bostadsbolag, Hyresbostäder, köper för 108 miljoner kronor.


Heba uppdaterar finansiella nyckeltal

Ekonomi/Finansiering Heba har beslutat att uppdatera sina riktmärken för finansiella nyckeltal.


Malmö skriver upp prognosen för bostadsbyggandet

Bostäder 3 500 bostäder väntas börja byggas i Malmö under 2018. Det är en uppskrivning av prognosen med 500 bostäder.


Stendörren öppnar tredje Point-hus

Bolag Stendörren lanserar sitt tredje Point-hus, den här gången innefattas ett område om tre fastigheter i Farsta.


Lidl bygger nytt i Torp

Handel Lidl Sverige fortsätter expansionen i Sverige med målet 200 butiker 2020. Nu är det klart för Lidls slår öppnar en andra butik i Uddevalla – närmare bestämt i handelsområdet Torp.


Därför blev Arnhult störst i Castellum

Ekonomi/Finansiering För Fastighetssverige berättar Rutger Arnhult om hur det är att vara största ägare i konkurrenten Castellum: "Lite kul".


Brommaprojektet, visualiserat från Ulvsundavägen.

"Ibland måste man våga tänka nytt"

Transaktioner Genom en storinvestering om 2,5 miljarder ska NCC förvandla Ica Fastigheters handelssatsning till arbetsplatser i framkant. För Fastighetssverige berättar Katarina Wåhlin Alm mer om vägen fram till storaffären i Bromma.


Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Göteborg

Göteborgs digitala tvilling

Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Göteborg Genom att skapa en digital tvilling ska stadsplaneringen för morgondagens intelligenta stad underlättas.
Hör mer på Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Göteborg den 14 november.


Aberdeen öppnar för nya handelsförvärv

Bolag Efter försäljningen i Linköping – så vill Aberdeen återinvestera kapitalet: "Kommer att vara nettoköpare framöver".

Aberdeen säljer Filbytergallerian

Transaktioner Aberdeen Standard Investments säljer fastigheten Apoteket 9 i Linköping till Vasaparken Fastighets AB.


Förutspår ytterligare logistikboom i Sverige

Teknik | PLAY Hur påverkas logistikfastigheten av den växande onlinehandeln, när är "the tipping point" och vad händer när Amazon kommer Sverige? Kevin Mofid, Head of Industrial Research på Savills, ger sin bild.


Engelbert säljer preferensaktier

Bolag Oscar Engelbert har sålt preferensaktier i Oscar Properties för 70 miljoner kronor.


Riksbyggen köper av Skandia Fastigheter

Transaktioner Skandia Fastigheter säljer ett kvarter med bostadsbyggrätt i Västra Hamnen i Malmö till Riksbyggen. Därmed får Masthusen 190 nya bostäder, som ska stå inflyttningsklara till våren 2022.


CBRE storrekryterar

Bolag CBRE rekryterar åtta nya medarbetare till sina kontor i Stockholm och Malmö.