Image

Nyinvigning av Kåkenhus på Campus Norrköping

Bygg/Arkitektur Studentläsplatser, inbjudande entréer och ytor för informella möten står i fokus när Linköpings universitet och Akademiska Hus blåser nytt liv i den gamla industribyggnaden vid Motala ström.
Publicerad den 28 Januari 2014
Exteriör Kåkenhus, Campus Norrköping. Bild: Akademiska Hus
Exteriör Kåkenhus, Campus Norrköping.

Omdaningen av Kåkenhus är en del i det omfattande projektet ”Campus LiU 2015”, vars syfte är att skapa ändamålsenliga lärmiljöer och arbetsplatser som bidrar till att göra Linköpings universitet mer konkurrenskraftigt.

Det senaste året har Kåkenhus genomgått en invändig upprustning, där sammanlagt 2 700 kvadratmeter befintliga ytor berörs. Ambitionen är att göra Kåkenhus mer levande genom förtätning och bättre användning av de stora öppna, publika ytorna som finns i byggnaden.

Kåkenhus har alltid varit en central byggnad på Campus Norrköping, belägen mitt i city i direkt anslutning till det starkt frekventerade Skvallertorget. Den gamla industribyggnaden från 1830-talet har förvandlats till modern kunskapsmiljö där fler människor uppehåller sig.

En viktig del i det nya greppet man tagit är att öppna upp utåt och skapa ett naturligt flöde in i byggnaden. Den tidigare anonyma entrén mot Skvallertorget har fått en tydligare profil som huvudentré med kafé och läsplatser. En alternativ entré finns nu mot den nya gångbron som förbinder Kåkenhus med Kopparhammaren på andra sidan strömmen.

Nya verksamheter flyttar nu in. Campus Norrköpings studentservice med bland annat karriärcentrum, internationella kontoret och studentcentrum samlas på plan tre. Här skapas också en öppen kontorslösning för institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN) samt det externa forskningsinstitutet Acreo.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige