Image

Ny webbplats ska sänka trösklarna för utländska byggföretag i Sverige

Bygg/Arkitektur Boverkets nya webbsatsning Buildinginsweden.se ska göra det enklare för utländska byggföretag och byggherrar som vill bygga bostäder i Sverige. Bättre information på engelska kan främja konkurrensen och det kan i sin tur leda till fler anbud och sänkta byggkostnader.
Publicerad den 13 Juni 2018

– Det byggs mycket, men det behöver byggas mer för grupper som söker bostäder till skäliga priser, till exempel studenter och äldre. Otillräcklig konkurrens bidrar till höga priser och höga boendekostnader. En ökad konkurrens är viktig för att skapa bostäder som fler kan efterfråga, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

Buildinginsweden.se ska upplysa om vad som gäller i Sverige, bland annat byggregler och avtalsvillkor. Webbplatsen ska hjälpa byggherrar/projektutvecklare och byggföretag att orientera sig genom att visualisera stegen från idé till en färdig byggnad. Boverket har kartlagt behovet med hjälp av referensgrupper och aktörer i branschen, i referensgrupperna ingår även utländska aktörer. Informationen kommer även att fortsätta utvecklas i dialog med aktörer och målgrupper.

– Det tar tid att få översikt i all information som finns på internet. Det verkar vara stor efterfrågan på vad vi gör men det är inte alltid så lätt att hitta rätt kontakter och information, säger Jan-Willem Baijense, en utländsk byggare.

Konkurrensverket skriver i sin rapport "Konkurrensen i Sverige 2018" att antalet anbudsgivare tycks ha minskat och att utländska företag kan bidra till att förbättra konkurrenssituationen vid offentliga upphandlingar av bostäder i Sverige. Enligt rapporten kan Buildinginsweden.se bidra till detta.
SABO konstaterade i en rapport 2016 att den främsta utmaningen för utländska byggföretag är att få grepp om allt som gäller. Utländska byggföretag som intervjuats efterlyser bättre tillgång till information om den svenska bygg- och bostadsmarknaden.

– Att öka konkurrensen genom att underlätta för fler aktörer att verka på den svenska marknaden är en väg att sänka byggkostnaderna. Teknisk utveckling, industrialiserat byggande, förenklade processer är andra vägar som vi också måste fortsätta att utforska, säger Anders Sjelvgren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige