Image

Ny undersökning: Så påverkas unga av bostadsbristen

Bostäder Var femte ung storstadsbo behöver låna pengar av sina föräldrar för att kunna få en egen bostad. Det visar Skanskas Sifo-undersökning om hur unga påverkas av bostadsbristen.
Publicerad den 12 September 2016

Bostadsbristen har gjort det svårare för unga vuxna att hitta ett eget hem. Var tredje person mellan 18-30 år saknar idag en egen bostad. Det visar en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Skanska.

Nära åtta av tio unga vuxna vill kunna äga sitt eget boende men hela 55 procent av de tillfrågade anger att boendekostnaden behöver bli lägre för att de ska ha en möjlighet att få tag i en egen bostad. Var femte ung storstadsbo uppger dessutom att de behöver låna pengar av sina föräldrar till bostadsköpet.

– De åtgärder som införts för att dämpa den snabba prisutvecklingen på bostadsmarknaden har gjort det svårare för unga att ta klivet in på bostadsmarknaden och köpa sin första bostad. Skuldkvotstaket som nu diskuteras är en åtgärd som ytterligare skulle drabba unga hårt, samtidigt som köerna till hyresrätter blir allt längre. Att i det läget införa ytterligare åtgärder som påverkar ungas möjlighet att köpa vore olyckligt, säger Magnus Lambertsson, marknadschef Skanska Nya Hem.

Resultatet från undersökningen visar att unga vuxna redan i dag tycker att kraven för att beviljas ett bostadslån är för höga, bland annat anger närmare var fjärde person mellan 18-30 år uppger att kravet på kontantinsatsen bör vara lägre.

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes via TNS Sifo med ett riksrepresentativt urval över hela landet med 1 010 respondenter fördelat jämt mellan de två undergrupperna: 18-30 år utan barn och 31-65 år med hemmaboende barn. Undersökningen är genomförd i april 2016.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige