Image

Ny tjänst ska lotsa rätt i bostadsbyggandet

Bygg/Arkitektur En nyinrättad tjänst som bostadslots ska underlätta bostadsbyggandet i Stockholms stad. Tillsammans med utökat stöd på stadsbyggnadskontoret kommer fokus ligga på tydligare uppföljning, utvecklade metoder och direktkontakt med byggherrar som upplever att projekt avstannat.
Publicerad den 12 Juni 2013

– Vi avsatte 50 miljoner kronor i budget 2013 för att säkerställa en höjd ambitionsnivå för bostadsbyggandet. En effektivare exploaterings- och planprocess är en viktig del i denna målsättning och här kommer de nya tjänsterna in. Genom att utveckla metoder och rutiner för skärpt uppföljning samt vara en direktkontakt för de byggherrar som upplever att projekt avstannat får vi en helt ny överblick och kan sätta in åtgärder i enskilda projekt, säger kommunstyrelsens ordförande och finansborgarrådet Sten Nordin (M).

– Stockholm bygger och vi tar ett stort ansvar vad gäller att producera bostäder. Vi nådde vårt bostadsmål för föregående år i och med drygt 4 300 färdigställda bostäder och kommer nå det även i år. Redan nu har vi dessutom nått årsmålet för antalet markanvisningar om dryga 4000 bostäder. Vårt mål är klart och tydligt, vi ska skapa 100 000 nya bostäder till 2030, säger kommunstyrelsens ordförande och finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Bostadslotsen placeras på Exploateringskontoret med uppgift att:
# Följa upp processen ”från idé till färdig bostad”, alltså ta ett helhetsgrepp i uppföljningen av bostadsbyggnadsmålen.

# Utgöra en tydlig ingång för byggherrar som upplever att processen stannat upp.

# Ta fram underlag för åtgärder i enskilda projekt eller i strukturer och processer som stannat upp.

Bostadslotsen arbetar i sin tur nära en nyinrättad befattning på stadsbyggnadskontoret, med uppgift att utveckla metoder, teknikstöd och rutiner för skärpt uppföljning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige