Image
Ny rapport om skolbyggandet visar minskad byggstartsvolym men stor ökning av projekteringar.
Ny rapport om skolbyggandet visar minskad byggstartsvolym men stor ökning av projekteringar. Bild: Pressbild

Ny rapport: Skolbyggandet minskar – men stor ökning av projekteringar

Bygg/Arkitektur En ny rapport om från Byggfakta om skolbyggandet visar en minskad byggstartsvolym men stor ökning av projekteringar.
Publicerad den 7 September 2022

Byggstartsvolymerna har ökat i 8 av 21 län men sammantaget har det byggstartat skolor och förskolor till ett mindre värde de senaste 12 månaderna jämfört med föregående 12. Det har skett en minskning i de tre storstadslänen men Uppsala län visar däremot en stor ökning av byggstarter.

Tittar man per kommun finns det tio kommuner där det byggstartats skol- och förskoleprojekt till ett värde av över 500 miljoner kronor de senaste 12 månaderna. Uppsala toppar den listan med byggstarter på drygt 1,8 miljarder.

Det är byggstarter av skolor som minskat sammantaget, byggstarter av förskolorna ligger perioden augusti 2021-juli 2022 kvar på ungefär samma nivå som perioderna augusti 2019-juli 2020 samt augusti 2020-juli 2021.

Det som indikerar en framtida ökning av byggstarter är en ökning av både skol- och förskoleprojekt där projektering startat och Stockholm står där för den riktigt stora ökningen. I 14 av 21 län har projekteringsstarterna ökat. Projekteringarna av förskolor har ökat hela + 70 procent den senaste 12-månaders perioden.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige