Image

Ny avtalsmall ska underlätta renoveringar

Juridik Sabo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen presenterar i dag ett gemensamt avtal för lokala samrådsprocesser mellan bostadsföretag och hyresgäster i samband med ombyggnader.
Publicerad den 20 December 2017

Många hyresrätter från bland annat 60- och 70-talet behöver renoveras och i samband med det har både bostadsföretagen och hyresgästerna behov av förutsebarhet och trygghet. Därför har Sabo, Fastighetsägarna Sverige och Hyresgästföreningen gemensamt arbetat fram en avtalsmall som kan användas av lokala parter som vill teckna så kallade samrådsavtal inför genomgripande ombyggnader, till exempel stambyten.

– Många allmännyttiga bostadsföretag efterfrågar och kommer att ha nytta av avtalet. Grunden är dialog och delaktighet, och då är samråd en framgångsrik modell. Parterna har i uppdrag att hantera många utmaningar på hyresmarknaden och detta är ett sätt att ta det ansvaret, säger Anders Nordstrand, vd på Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

– De flesta hyresvärdar arbetar redan aktivt med boendedialoger inför större renoveringar. För de hyresvärdar som vill formalisera processen fungerar det här avtalet som ett stöd, med en tydlig balans mellan hyresvärdens och hyresgästernas behov, säger Reinhold Lennebo, vd, Fastighetsägarna Sverige.

– Vi hoppas att vårt gemensamma avtal uppmuntrar till ännu mer dialog och samrådsprocesser som tar till vara hyresgästernas kunskap och erfarenheter. I förlängningen kommer det ge hyresgästerna större möjligheter att påverka sina boendemiljöer vilket är till nytta för både hyresgäster och fastighetsägare, säger Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige