Image

Nu startar utbyggnaden av Täby centrum

STADSUTVECKLING Regeringen har gett sitt slutgiltiga godkännande till utbyggnaden av Täby centrumområdet. Därmed kan den stadsmässiga utbyggnaden av området påbörjas och Täby kan ta det första steget mot ett regionalt centrum i nordost. Se bilderna här.
Publicerad den 30 Oktober 2009

- Det är mycket glädjande att vi nu kan påbörja en fantastisk utveckling av Täby centrum. Efter en lång, omfattande och komplicerad planeringsperiod övergår nu projektet till verklighet. Täbyborna kommer om några år få uppleva ett nytt och mer stadsliknade centrum i vår kommun med bostadskvarter, ett stort torg, ett bredare utbud och bättre service i centrumanläggningen, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande.

Detaljplanen, som antogs av kommunfullmäktige i januari i år, överklagades och ärendet har behandlats av regeringen som efter prövning avslagit överklagandena. Regeringens beslut vinner laga kraft med omedelbar verkan och det innebär att Täby nu kan inleda arbetet med att skapa ett stadsmässigt och levande centrum som erbjuder attraktivt boende med närhet till service och köpcentrum.

- Utvecklingen av Täby centrum kommer att vara en tillväxtinjektion under lågkonjunkturen för vår del av Stockholmsregionen och vara ett lyft för ett stort antal företag. Många nya arbetstillfällen kommer att skapas både under byggperioden och när helheten står klar. Omdaningen och utvecklingen av Täby centrum är den första delen i ambitionen att bygga framtidens Täby längs med Roslagsbanan. Halva Täby är och ska förbli grönt, betonar Leif Gripestam.

Till följd av beslutet kommer spaden troligen att sättas i marken i början av mars 2010. Den första byggfasen innebär att markparkeringen på Attundafältet, söder om centrumbyggnaden, kommer att ersättas av ett garage under det blivande utomhustorget. Samtidigt påbörjas ombyggnaden av det befintliga centrumet. Därefter inleds arbetet med att bygga ut köpcentrumet och så småningom byggnationen av de första bostadskvarteren. Parallellt kommer kommunen att förbättra infartsvägarna till området. Det sker bland annat genom att bygga ner delar av Stora Marknadsvägen i en tunnel samt anlägga så kallade cirkulationsplatser för att förbättra trafiksäkerheten och skapa en bättre miljö.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige