Image

Nu åtalas vd:n för mutbrott

Juridik I går lämnades det första åtalet i den göteborgska muthärvan in. Egnahemsbolagets förre vd Olle Lundgren åtalas för grovt mutbrott – han ska ha tagit emot 23,8 ton tegel för bygget av sin villa.
Publicerad den 19 Januari 2011

Lundgren var vid tillfället teknisk chef för Poseidon.

– För mig är det solklart. Ett av världens största tegelföretag ger inte bort 29 ton tegel för att vara snälla. Det är inte en växeltelefonist på Poseidon som har fått den här leveransen. Det är en person som kan ha positiv inverkan på framtida affärer mellan bolaget och kommunen, säger statsåklagaren Nils-Eric Schultz, vid Riksenheten för korruption, till Göteborgs-Posten.

Lundgrens advokat Anders Munck till G-P:
– Min klient har byggt ett hus och fått en faktura som han har betalt. I efterhand visade det sig att fakturan endast avsåg transporten, inte själva teglet.

Bolaget som ska ha gett Lundgren teglet är Wienerberger.

- Vi vet inte riktigt vad som har hänt, det gäller en leverans som skedde för flera år sedan. Ingen av dem som var mde på den tiden finns kvar, så vi behöver inte vidta några åtgärder. Att det har skänkts tegel är mycket ovanligt och jag har aldrig varit med om något liknande. Det enda vi har gjort är att skänka det vi kallar skrottegel till yrkesskolor för murare, säger Lennart Bergh, marknadschef för Wienerberger i Sverige, till Dagens Industri.

För dagen pågår tio förundersökningar som berör de kommunala bostadsbolagen Egnahemsbolaget, Familjebostäder, Hjällbobostaden och Poseidon samt Idrotts- och föreningsförvaltningen och Göteborg Energi. Ett 20-tal personer är misstänkta, men det kan bli 30-40, enligt Schultz.

Medan utredningen pågår är Matz Torgeby, utvecklingschef på Egnahemsbolaget, tillförordnad vd på Egnahemsbolaget.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige