Image
NREP bygger hyresrätter i Stockholm.
NREP bygger hyresrätter i Stockholm. Bild: Arkemi

NREP bygger 100 nya hyresrätter i västra Stockholm

Bygg/Arkitektur NREP har fått en markanvisning av Stockholms stad för att bygga 100 hyresrätter av trä i Vinsta i västra Stockholm. Totalt planeras över 400 bostäder i området och preliminär inflyttning är 2027.
Publicerad den 28 Mars 2022

– Bygg- och fastighetsbranschen behöver snabbt minska sina koldioxidutsläpp. Samtidigt krävs en ökad byggtakt för att minska bristen på bostäder. Därför känns det både viktigt och roligt att bygga 100 hyresrätter av trä, det minimerar koldioxidutsläppen samtidigt som hyresrätter är den boendeform det råder störst brist på, säger Joanna Berg, regionchef bostäder på NREP.

Nordens största fastighetsinvesterare NREP har träffat ett markansvisningsavtal med Stockholms stad för att bygga drygt 100 hyresrätter vid Vinstavägen i västra Stockholm. Även Ikano Bostad, JM och NRE har träffat markansvisningsavtal med staden och tillsammans ska de fyra företagen bygga cirka 440 bostäder i området.

NREP genomför projektet tillsammans med arkitektkontoret Arkemi och trähusspecialisten Arvet. Både husens stomme och fasad byggs i trä vilket dels ger låga utsläpp av koldioxid under byggprocessen, dels innebär att husen under sin livslängd fungerar som en koldioxidsänka. Dessutom ger trähus en tystare inomhusmiljö.
– Vi vill med de här husen bidra till Stockholms målsättning att vara en klimatneutral och levande stad där människor trivs. Träbyggandet är ett klimatsmart sätt att bygga bostäder på där vi använder arkitekturen i skapandet av hållbara nya stadsdelar, säger Lars Berglund, vice vd på Arvet.

I projektet vidareutvecklar NREP tanken om "15-minutersstaden", att människor aldrig ska ha längre än 15 minuter till det de behöver i vardagen, till "Den hälsosamma 1-minutersstaden". Utgångspunkten är både närheten till grönområden och att husen byggs i trä. Dessutom finns både naturreservat och strandpromenader längs Mälaren ytterligare några minuter bort.
– Människor ska bo i 15-minutersstaden, men aldrig ha längre än en minut till naturen. Vi vill skapa kvarter som berikar människors liv och som lockar till rörelse och aktivitet, säger Joanna Berg.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige