Image

NP3 köper portfölj av Castellum

Transaktioner NP3 Fastigheter har köpt sex fastigheter i Östersund och fyra fastigheter i Sundsvall för 473,5 miljoner kronor från Castellum. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan uppgår till 48 000 kvadratmeter och det årliga hyresvärdet ligger på 50,4 miljoner kronor.
Publicerad den 28 November 2016
Andreas Nelvig. Bild: NP3 Fastigheter
Andreas Nelvig.

Portföljens uthyrningsgrad ligger på 80 procent och de största hyresgästerna är friskolan Prolympia och Arbetsförmedlingen som står för 16,4 procent respektive 13,4 procent av hyresvärdet. Den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen uppgår till cirka 3,5 år. I samband med tillträdet tar NP3 över Castellums lokala organisation för förvaltning och uthyrning som består av fem personer i Östersund. NP3 finansierar förvärvet som sker i bolagsform med cirka 60 procent banklån och resterande del genom kassa samt befintliga kreditlöften. Fastigheterna tillträds den 31 mars 2017.

I och med förvärvet uppnår NP3 målet om 100 000 kvadratmeter uthyrbar yta i Östersund och därtill finns omfattande byggrätter i affärsområdet vilket sammantaget innebär att NP3 blir en av de mer framträdande fastighetsägarna i kommunen. Fastigheterna och byggrätterna i Östersund ligger i stadsdel norr där NP3 sedan tidigare äger flertalet fastigheter.

- För 10 000 kronor kvadratmetern har NP3 köpt en portfölj med fastigheter av väldigt god kvalité i helt rätt lägen som har en uppenbar uppsida vad gäller avkastningen. Förvärvet innebär initialt en ökning med nära 6 procent av förvaltningsresultatet per aktie, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

Pangea Property Partners har varit rådgivare åt säljaren.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige