Novi News om morgondagens förvaltning

Bolag Hur ser morgondagens förvaltning ut? Hur går trenderna? Och har Novi träffat Sveriges första stadsminister? Novi News är tillbaka.

Skicka till e-post

Senaste Novi News sändes direkt från Business Arena med ett flertal gäster som besökte Novi Real Estates monter för att prata med Marie Bucht, vd för Novi Real Estate.

– Det blev en intressant dag med många samtal om nya affärsmodeller, hållbarhet och flexibilitet – och om att nyckeln till framgångsrik förvaltning är dialog och samverkan med hyresgästerna, säger Marie Bucht.

Du kan se alla avsnitten här.

Några av de spännande citaten:

Rikard Lundberg, Popup Agency:

– Vi går alltmer mot gig-ekonomi – företagen vill verka i sin högsäsong. Att sälja cyklar i november kanske inte är en jättebra idé – vid den tidpunkten kanske det företaget borde göra något annat.

Om företaget Popup Agency:

– Vi är nu som Facebook var 2007 – vi vet inte riktigt var vi är eller vart vi ska, men vi vet att vi har rätt folk med oss på resan.

Johanna Frelin, Tengbom:

– Jag tror att vi kommer att tänka mer målgruppsanpassat kring framtidens mötesplatser. Hur ska vi tänka om syftet är att få kvinnor att gå ut mer? Om vi vill skapa en mötesplats där ungdomar samlas? Och så vidare.

Kristina Alvendal, Alvendal AB:

Om följderna av det osäkra politiska läget:

– Just nu står detaljplaneprocesserna ganska stilla, eftersom man inte vet hur den kommande majoriteten förhåller sig till planerna.

– Stadsutveckling, som vi sysslar med, har en tendens att bli valfrågor och oftast handlar det då om att stoppa projekt; lokala partier startas med enda fråga att stoppa något; infrastrukturprojekt eller sjukhus etc. När det gäller de stora frågorna, lagstiftning och att komma överens om breda paket så skjuts det fram ytterligare av oenigheten som råder nu.

Om hon är intresserad av stadsministerposten som fyra vd:ar efterfrågade i DI:

– Vi får väl se, man vet aldrig. Nu när du frågar; det hade varit ett väldigt roligt jobb!

Jonas Lindegren, Gamla SEB Trygg Liv:

– Stora hyresgäster har efterfrågat hållbara lösningar i många år, nu ser vi att även mindre hyresgäster ställer hållbarhetskrav. Vi ägs av pensionskapital och även investerarna vill att vi ska ligga i framkant inom hållbarhet.

– Vårt mål är att alla våra fastigheter ska vara miljöcertifierade inom tre år. Vi har i huvudsak gamla fastigheter, och tidigare har man tänkt att ”nej, det går inte”. Men det är klart att det går! Om man beslutar sig för att hitta lösningar så finns lösningarna där.

Robert Olsson, EY:

Om bolagets undersökning om digitalisering av FM-tjänster kring kontorsfastigheter:

– 40 procent av bolagen saknade en strategi för digitalisering, 40 procent har en strategi men arbetar inte aktivt med den och 20 procent har en strategi som de arbetar med. Samtidigt planerar 90 procent att genomföra ett digitalt projekt under året. Det kan orsaka bekymmer att man tänker implementera digitala projekt utan att ha en långsiktig strategi.

– Det ska bli spännande att se vilken den första riktiga disruptern blir. Det finns många proptechbolag som har poppat upp, men ingen har ännu lyckats göra så att alla känner att ”oj, nu måste vi följa efter”.

Andreas Broryd, Workaround:

– Antalet småföretag ökar. De krymper och växer snabbare än tidigare eftersom de oftast säljer tjänster, och därför behöver de flytta oftare.

– De små företagen använder kontoret på ett annat sätt än förr. De är på kontoret kanske två dagar i veckan och detta kommer att sprida sig till de större företagen. Hur utvecklingen går längre fram vet vi ingenting om.

Mats Hederos, AMF Fastigheter:

– Vill man förvandla ett B-läge till ett A-läge måste man vara beredd att ta en del beslut som inte är lönsamma från dag 1.

Om det nya projektet The Lobby i Stockholm:

– Det kan leda till nya affärsmodeller. Nu använder vi 900 kvadratmeter i centrala Stockholm – vi hade kunnat göra det till en skobutik – till en experimentverkstad. Vi gör det för att hitta nycklarna till hur vi ska investera och samverka med handelsaktörer i framtiden.

Om Atrium Ljungbergs satsning på Slakthusområdet:

– Det är modigt av Stockholms stad att gå vidare med en aktör. Det är bara att gratulera Stockholms stad och Atrium Ljungberg som förmodligen kommer att göra något fantastiskt i Slakthusområdet.

Charlotta Liljefors Rosell, Fabege:

– Vi har certifierat hela vårt befintliga bestånd med Breeam-In-Use. Och det är ingen kostnad för oss, vare sig i balans- eller resultaträkningen. Vi får billigare finansiering, hyresgästerna är nöjdare och är beredda att betala högre hyra och vår kostnad för att drifta fastigheterna blir lägre. Rätt jobbat är hållbarhet en win win för alla – samhället, hyresgästerna och fastighetsägaren.

Om utvecklingen inom fastighetsförvaltning:

– För 40 år sedan var förvaltaren en militär som var duktig på att säga nej. För 20 år sedan hade förvaltaren lärt sig att lyssna. I dag handlar rollen om att samverka och förstå.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDFMer från Fastighetssverige

Fabege kikar på egen coworkinglösning

Bolag Även om man själva väljer att kalla funktionen för "satellitkontor".


Tobin öppnar för både hyresrätter och kontor

Bolag För Fastighetssverige berättar bostadsutvecklarens nya vd Patrik Mellgren mer om möjligheterna att bredda affären avsevärt.


Annons
Stora Kontorsdagen
Charlotte Vikström, Karolin Forsling, Mats Hederos, Mikael Näselius och Milena Kuljanin diskuterar Weworks kommande intåg på den svenska kontorsmarknaden på Stora Kontorsdagen på Grand Hotel den 6 november.

Branschen om Weworks intåg i Sverige

Stora Kontorsdagen Musikbranschen har Spotify, handeln har Amazon – fastighetsbranschens disrupter sägs vara Wework, och till våren etablerar de sig hos AMF Fastigheter på Regeringsgatan 27 i Stockholm. Vad innebär Weworks etablering för kontors- och coworkingmarknaden? Missa inte diskussionen på Kontorsmarknadens mötesplats på Grand Hotel i Stockholm den 6 november.


Här vill man bygga 500 nya bostäder

Bostäder Tillväxtorten vill satsa 107 miljoner på att bygga ett nytt bostadsområde på gammal odlingsmark – ska inrymma 500 bostäder i form av flerbostadshus, villor och radhus.


Satsningen: "Det är ett logistikmecka"

Bygg/Arkitektur Den framtida logistikanläggningen ska bli lika stor som tolv fotbollsplaner när man bygger ut den med ytterligare 45 000 kvadratmeter. För Fastighetssverige berättar man mer om varför man satsar i just det området.


Skanska vinstvarnar – miljardnedskrivningar i USA

Bolag Skanska gör nedskrivningar i USA om 1,3 miljarder kronor – USA-chef byts ut.


Balders vision för Väsby Entré

Bygg/Arkitektur Balder har utvecklat ett idékoncept för Väsby Entré, innehållande cirka 1 500 bostäder, kommersiell service, samhällsservice och arbetsplatser för kontor.


Oscar stuvar om i koncernledningen

Bolag Tidigare försäljningschefen lämnar bolaget.


Stendörren förvärvar åtta fastigheter i Västerås

Transaktioner Köper 41 500 kvadratmeter för 345 miljoner kronor av Castellum i Gurkstaden.


Westerlinds rekryterar och förstärker inom projektutveckling

Karriär Westerlinds fortsätter sin satsning på projektutveckling och förstärker organisationen med Peter Koserius Nordberg med ett förflutet på bland annat Skanska.


Pembroke och Hufvudstaden har landets mest nöjda kontorshyresgäster

Bolag Pembroke Real Estate har Sveriges nöjdaste kontorshyresgäster och bland storbolagen hamnar Hufvudstaden i topp, enligt Fastighetsbarometern Kontor som mäter hyresgästernas nöjdhet med lokaler, service och förvaltningskvalitet, som presenteras av CFI Group och Fastighetsägarna Sverige.


Prime Living säljer igen

Transaktioner Efter att ha lagt ut sin första fastighet någonsin till försäljning tidigare i veckan avser bolaget att avyttra även i Sollentuna.


Klövern: Förvaltningsresultat upp nio procent

Bolag Klövern redovisar ett stabilt tredje kvartal. Både intäkterna och förvaltningsresultatet stiger med nio procent.


Starwood miljardsäljer i Oslo

Transaktioner Starwood säljer ett stort kontorskomplex i Oslo till en Tristan Capital Partners-fond för 122 miljoner euro, motsvarande cirka 1 260 miljoner kronor.


Wilner Anderson landar ytterligare uppdrag

Karriär Förre Agora- och Steen & Ström-vd:n blir Senior Advisor hos ElinderSten.


Väla Centrum har nöjdast köpcentrumhyresgäster

Bolag Väla Centrum har årets nöjdaste hyresgäster för köpcentrum. Det visar den årliga NKI-undersökningen Fastighetsbarometern Butik som presenteras av CFI Group, Fastighetsägarna Sverige och HUI Research.


Ida Lanto och Hugo öppnar i Mall of Scandinavia

Handel Jättegallerians modestråk The Designer Gallery växer ytterligare när designern Ida Lanto öppnar sin första pop-up butik och Hugo Boss slår upp portarna till sitt senaste koncept.


Något förbättrat resultat för Atrium Ljungberg

Bolag Atrium Ljungberg presenterar en stabil rapport för årets tre första kvartal, resultat och driftöverskott harmonierar i princip perfekt med motsvarande period förra året.


Butikskedja bommar igen tio butiker: "Ingenting får vara heligt"

Handel Fastighetssverige har kartlagt branschens exponering när skokedjan släcker nästan samtliga fysiska butiker.


Två av Castellums stora projekt i pipen. Bygget av Eons kontor och Domstolsverket, båda i Nyhamnen, Malmö.

Efter succén – så rustar Castellum framåt

Bolag Efter ett nytt rekordkvartal med 13-procentig ökning av förvaltningsresultatet blickar Castellum nu framåt mot färdigställandet av ett flertal stora projekt.

Här är Castellums dyraste projekt

Bolag Fastighetssverige listar några andra av Castellums stora projekt som är under utveckling.