Novi News om morgondagens förvaltning

Bolag Hur ser morgondagens förvaltning ut? Hur går trenderna? Och har Novi träffat Sveriges första stadsminister? Novi News är tillbaka.

Skicka till e-post

Senaste Novi News sändes direkt från Business Arena med ett flertal gäster som besökte Novi Real Estates monter för att prata med Marie Bucht, vd för Novi Real Estate.

– Det blev en intressant dag med många samtal om nya affärsmodeller, hållbarhet och flexibilitet – och om att nyckeln till framgångsrik förvaltning är dialog och samverkan med hyresgästerna, säger Marie Bucht.

Du kan se alla avsnitten här.

Några av de spännande citaten:

Rikard Lundberg, Popup Agency:

– Vi går alltmer mot gig-ekonomi – företagen vill verka i sin högsäsong. Att sälja cyklar i november kanske inte är en jättebra idé – vid den tidpunkten kanske det företaget borde göra något annat.

Om företaget Popup Agency:

– Vi är nu som Facebook var 2007 – vi vet inte riktigt var vi är eller vart vi ska, men vi vet att vi har rätt folk med oss på resan.

Johanna Frelin, Tengbom:

– Jag tror att vi kommer att tänka mer målgruppsanpassat kring framtidens mötesplatser. Hur ska vi tänka om syftet är att få kvinnor att gå ut mer? Om vi vill skapa en mötesplats där ungdomar samlas? Och så vidare.

Kristina Alvendal, Alvendal AB:

Om följderna av det osäkra politiska läget:

– Just nu står detaljplaneprocesserna ganska stilla, eftersom man inte vet hur den kommande majoriteten förhåller sig till planerna.

– Stadsutveckling, som vi sysslar med, har en tendens att bli valfrågor och oftast handlar det då om att stoppa projekt; lokala partier startas med enda fråga att stoppa något; infrastrukturprojekt eller sjukhus etc. När det gäller de stora frågorna, lagstiftning och att komma överens om breda paket så skjuts det fram ytterligare av oenigheten som råder nu.

Om hon är intresserad av stadsministerposten som fyra vd:ar efterfrågade i DI:

– Vi får väl se, man vet aldrig. Nu när du frågar; det hade varit ett väldigt roligt jobb!

Jonas Lindegren, Gamla SEB Trygg Liv:

– Stora hyresgäster har efterfrågat hållbara lösningar i många år, nu ser vi att även mindre hyresgäster ställer hållbarhetskrav. Vi ägs av pensionskapital och även investerarna vill att vi ska ligga i framkant inom hållbarhet.

– Vårt mål är att alla våra fastigheter ska vara miljöcertifierade inom tre år. Vi har i huvudsak gamla fastigheter, och tidigare har man tänkt att ”nej, det går inte”. Men det är klart att det går! Om man beslutar sig för att hitta lösningar så finns lösningarna där.

Robert Olsson, EY:

Om bolagets undersökning om digitalisering av FM-tjänster kring kontorsfastigheter:

– 40 procent av bolagen saknade en strategi för digitalisering, 40 procent har en strategi men arbetar inte aktivt med den och 20 procent har en strategi som de arbetar med. Samtidigt planerar 90 procent att genomföra ett digitalt projekt under året. Det kan orsaka bekymmer att man tänker implementera digitala projekt utan att ha en långsiktig strategi.

– Det ska bli spännande att se vilken den första riktiga disruptern blir. Det finns många proptechbolag som har poppat upp, men ingen har ännu lyckats göra så att alla känner att ”oj, nu måste vi följa efter”.

Andreas Broryd, Workaround:

– Antalet småföretag ökar. De krymper och växer snabbare än tidigare eftersom de oftast säljer tjänster, och därför behöver de flytta oftare.

– De små företagen använder kontoret på ett annat sätt än förr. De är på kontoret kanske två dagar i veckan och detta kommer att sprida sig till de större företagen. Hur utvecklingen går längre fram vet vi ingenting om.

Mats Hederos, AMF Fastigheter:

– Vill man förvandla ett B-läge till ett A-läge måste man vara beredd att ta en del beslut som inte är lönsamma från dag 1.

Om det nya projektet The Lobby i Stockholm:

– Det kan leda till nya affärsmodeller. Nu använder vi 900 kvadratmeter i centrala Stockholm – vi hade kunnat göra det till en skobutik – till en experimentverkstad. Vi gör det för att hitta nycklarna till hur vi ska investera och samverka med handelsaktörer i framtiden.

Om Atrium Ljungbergs satsning på Slakthusområdet:

– Det är modigt av Stockholms stad att gå vidare med en aktör. Det är bara att gratulera Stockholms stad och Atrium Ljungberg som förmodligen kommer att göra något fantastiskt i Slakthusområdet.

Charlotta Liljefors Rosell, Fabege:

– Vi har certifierat hela vårt befintliga bestånd med Breeam-In-Use. Och det är ingen kostnad för oss, vare sig i balans- eller resultaträkningen. Vi får billigare finansiering, hyresgästerna är nöjdare och är beredda att betala högre hyra och vår kostnad för att drifta fastigheterna blir lägre. Rätt jobbat är hållbarhet en win win för alla – samhället, hyresgästerna och fastighetsägaren.

Om utvecklingen inom fastighetsförvaltning:

– För 40 år sedan var förvaltaren en militär som var duktig på att säga nej. För 20 år sedan hade förvaltaren lärt sig att lyssna. I dag handlar rollen om att samverka och förstå.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDFMer från Fastighetssverige
Akira Shimizu, Head of Nordics på Pembroke.

Så vill Pembroke förvandla innerstaden

Bolag Akira Shimizu har nyligen tagit över som nordenchef på Pembroke. För Fastighetssverige berättar han om den första tiden i den nya rollen, storprojektet i Stockholms innerstad, samarbetet med andra fastighetsägare samt bolagets framtida vision.


Nu kommer det danska "Hygge-bostäder" till Sverige.

Danska livsnjutarbostäder till Haninge

Bostäder Nu ska danska lära oss njuta i och av våra bostäder. Det handlar om det första svenska "hygge-projektet" som nu kommer till Haninge. Säljstart är planerad till andra kvartalet 2019.


Annons

Nytt restaurangkoncept till Göteborg

Göteborg I Wallenstams K-märkta lokaler på Kungsportsavenyen 1 har nu den första Oliviarestaurangen i Sverige öppnat. Gamla murväggar, takvalv och känslan av att röra sig i en labyrint förstärks genom eldstäder, levande ljus och dämpad belysning.


Pelle Frisack.

Slutpläderingen

Karriär Han har begärt utträde ur Advokatsamfundet och hyrt ett coworking-kontor på Kungsportsavenyn. Nu berättar Pelle Frisack, tidigare vd på Lindahl Göteborg, mer om vad som komma skall.


Så dyr blir notan för myndighetsnedläggningen

Uthyrning Nästa år släcks Jämställdhetsmyndigheten ner. Men Fastighetssverige kan berätta att hyresavtal gällande myndighetens kontor i Göteborg sträcker sig långt mycket längre än så.


Stora Bostadsdagen

Arvid Lindqvist analyserar läget

Stora Bostadsdagen Catellas Arvid Lindqvist analyserar läget på marknaden för bostadsfastigheter på Stora Bostadsdagen på Grand Hotel i Stockholm den 20 februari.


Ska bygga trähus i Stockholms innerstad

Bostäder Folkhem Trä, som ägs av Veidekke och Rikshem är på väg att förvärva två centrala stockholmskvarter för 356 miljoner kronor.


Holmströmgruppen vill dubbla volymen

Bolag Holmströmgruppen har nyligen anställt en ny fastighetschef. För Fastighetssverige berättar bolagets vd hur man ska arbeta med att stärka tillväxten under nästa år.


Willhem köper för 600 miljoner

Transaktioner Willhem utökar sitt fastighetsbestånd ytterligare genom förvärv av 265 hyreslägenheter i Malmö. Fastigheterna förvärvas av PP Pension till ett överenskommet fastighetsvärde om 600 miljoner kronor.


Ulrika Liss-Daniels blir ny vd för Semrén & Månsson

Bolag Ulrika Liss-Daniels utsetts till vd för Semrén & Månsson Group. Hon har lång erfarenhet från ledande befattningar inom näringslivet i Göteborgsregionen, senaste som chef för reklambyrån Grey Gothenburg. Hon tillträder tjänsten på Semrén & Månsson 1 mars.

Semrén & Månsson satsar på byggherredrivna planer

Bygg/Arkitektur Ett snabbspår till produktion av nya bostäder, en mer sammanhållen process och tätare samverkan. Fördelarna med byggherredrivna planprocesser är flera. På Semrén & Månsson gör man nu arbetssättet till en naturlig del i utvecklingen av kontorets stadsbyggnadsstudio – och först ut är en detaljplan i centrala Lerum.


Niam rekryterar från Kungsleden

Bolag Niam har anställt Henrik Gerdin som fondchef för Niam Nordic VI. Han har en gedigen erfarenhet av fastighetsinvesteringar och kommer närmast från en roll som transaktionschef på Kungsleden.


Genom Ängsö Logistik köper Arctic fastigheter i Borås, Örebro och Vansbro.

Arctic köper logistik

Transaktioner Ängsö Logistik, ett fastighetsbolag etablerat av Arctic Securities AS, filial Sverige har förvärvat en portfölj bestående av tre logistikfastigheter i Borås, Örebro och Vansbro från Logistic Contractor. Fastigheterna är under uppförande av Logistic Contractor med planerat färdigställande under 2019.


Här är Wallenstams nya affärsplan

Bolag Wallenstams styrelse har fattat beslut om en ny femårig affärsplan som startar 1 januari 2019, med målet att under perioden uppnå en substansvärdesökning om 40 kronor per aktie. Målet kompletteras med tre viktiga ledstjärnor inom fokusområdena kund, medarbetare och miljö. I samband med den nya affärsplanen görs också justeringar i formuleringarna för bolagets vision och affärsidé.


Cushman & Wakefields Milena Kuljanin skriver, bland annat, om vad Weworks intåg kommer att innebära för kontorsmarknaden i Sverige.

Krönika: Hur ska fastighetsägare förhålla sig till coworking?

Sverige Milena Kuljanin, Occupier Services & Research på Cushman & Wakefield skriver här om vad Weworks kommande intåg i Sverige kommer innebära, samt ett par handfasta tips till ägare av kontorsfastigheter.


Stark detaljhandel trotsar konjunktur under avmattning

Handel Konjunkturen är på väg att mattas av. Tredje kvartalet bjöd på negativ BNP-tillväxt på kvartalsbasis för första gången sedan 2013 även om tillväxten var positiv relativt motsvarande kvartal förra året. HUI Research spår att årets helårstillväxt landar på 2,4 procent för att sedan sjunka till 1,8 procent under 2019 och 1,4 procent under 2020.


Västerkulla köper hotell i Falun

Transaktioner Västerkulla Hotell har tecknat avtal om förvärv av fastigheten Bergmästaren 22 i centrala Falun. Fastigheten bedöms tillträdas under februari 2019.


Riksbyggen: Slopat investeringsstöd för hyresrätter slår hårt mot unga och ekonomiskt utsatta grupper

Sverige Riksdagens beslut om att anta förslaget till statsbudget från Moderaterna och Kristdemokraterna innebär att Investeringsstödet för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande försvinner den 1 januari 2019. Riksbyggen har i sin kommande produktion av hyresrätter planerat att använda stödet för att bygga fler bostäder som många har råd att efterfråga.


Peab bygger för Tornet

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga 81 hyreslägenheter med tillhörande garage i Västerås. Beställare är Tornet Bostadsproduktion AB och kontraktssumman uppgår till 106 miljoner kronor.


Boverket: Splittrad utveckling på bostadsmarknaden

Sverige Antalet påbörjade bostäder minskar med cirka 20 procent i år, då 54 500 bostäder påbörjas enligt Boverkets senaste prognos. Indikatorerna visar också att det är stora skillnader runt om i landet. Under 2019 minskar byggandet med ytterligare 6 procent, då 51 000 bostäder påbörjas. Antalet nya bostäder är långt under det långsiktiga behovet, som Boverket beräknar till cirka 67 000 bostäder per år.


Lennart Sten

Därför dröjer Klarabos börsnotering

Bolag För Fastighetssverige berättar Klarabos nya styrelseordförande Lennart Sten mer om varför bolagets börsnotering dröjer och varför han växlar upp sitt eget engagemang just nu.

Klarabo plockar in nytt kapital

Bostäder Klarabo har tagit in 287 miljoner kronor i en nyemission. Syftet är att bredda verksamheten och även börja förvärva befintliga hyresbostäder med utvecklingspotential.

Klarabo köper av Trelleborgshem

Transaktioner Klarabo har förvärvat hyresfastigheter av Trelleborgshem, Trelleborgs kommunala bostadsbolag. Totalt handlar det om 96 lägenheter i välskötta fastigheter byggda i slutet av 1960-talet.