Image
Norra tornen vinner priset International High Rise Award.
Norra tornen vinner priset International High Rise Award. Bild: Oscar Properties

Norra Tornen vinner prestigefyllt höghuspris

Bygg/Arkitektur Oscar Properties Norra Tornen, ritat av Office of Metropolitan Architecture, vinner priset International High Rise Award för världens mest innovativa höghus.
Publicerad den 30 Oktober 2020

– Vi är otroligt glada och stolta över att Norra Tornen utsetts till världens mest innovativa höghus! Projektet har fått stor uppmärksamhet internationellt och priset är ett kvitto på många års hårt arbete och att det lönar sig att satsa på nyskapande arkitektur, säger Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties.

Oscar Properties projekt Norra Tornen är ritat av ett av världens mest ansedda och framstående arkitektkontor, OMA. Tvillingtornen är ett samtida arkitektoniskt verk, en port in till Stockholm och en knutpunkt mellan Vasastan och den framväxande Hagastaden. Med 320 bostäder, varav 182 i Innovationen och 138 i Helix, samt en höjd på 125 respektive 110 meter är Norra Tornen innerstadens högsta bostadshus.

– För mig kom priset något oväntat då jag aldrig har tänkt på Norra Tornen som höghus. De skiljer sig från den traditionella idén om en skyskrapa. De är hemtrevliga och estetiken är informell och förlitar sig på upprepning för att producera mångfald, säger Reinier de Graaf, partner på OMA.

Arkitekturtävlingen International High Rise Award anordnas av staden Frankfurt tillsammans med Deutsches Architekturmuseum (DAM) och riktar sig till arkitekter och utvecklare vars byggnader är minst 100 meter höga och har färdigställts under de senaste två åren. Juryn består av arkitekter, byggnadsingenjörer, fastighetsexperter och arkitekturkritiker. Juryn bedömer de nominerade projekten enligt följande kriterier: framtidsorienterad design, funktionalitet, innovativ byggnadsteknik, integration i stadsutvecklingssystem, hållbarhet och kostnadseffektivitet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige