Image

Nordier: Baksmälla bakom svagt första transaktionskvartal

Transaktioner Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden var riktigt svag under årets första kvartal. Men enligt Nordier kommer transaktionstakten att öka väsentligt senare under året.
Publicerad den 2 April 2013
Tomas Nyström. Bild: Nordier.
Tomas Nyström.

Enligt Nordiers beräkningar har endast fastigheter för cirka 13,5 miljarder kronor bytt ägare fram tills i torsdags. Det är hela 39 procent lägre än vad förra årets volym för motsvarande period hamnade på, cirka 22 miljarder kronor. De senaste sex åren har transaktionsvolymen för årets första kvartal legat på i genomsnitt knappt 18 miljarder kronor.

- Vi på Nordier hade nog väntat oss en något större transaktionsvolym för det första kvartalet. Sedan den rekordhöga noteringen under det senaste kvartalet har det känts som om marknaden är mer optimistisk. Vidare har många fonder rest nytt kapital och det känns som både fastigheter i B-lägen och portföljer med sådana fastigheter åter är intressanta, säger Tomas Nyström, värderingschef på Nordier.

- Den mest troliga förklaringen är en mindre baksmälla från förra kvartalet samt att många investerare är upptagna i större affärer som inte har hunnits avslutas under det första kvartalet. Vi har i våra analyser prognosticerat med en minst lika hög transaktionsvolym för år 2013 som för år 2012. Om detta ska uppfyllas krävs det nu att det kommer ske betydligt fler och större affärer under nästa kvartal, vilket inte alls känns omöjligt, säger Tomas Nyström.

Relaterade artiklar

Ämnen

Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Vi är en fastighetsrådgivare vars approach kännetecknas av att våra seniora partners är djupt involverade i alla projekt. Det gör skillnad. Vi arbetar alltid i små team, är snabba, lösningsorienterade och har ett engagemang utöver det vanliga.

Nordiers transaktionsteam har lång erfarenhet av att genomföra olika typer av fastighetstransaktioner, såväl större portföljförsäljningar till mindre objekt på illikvida delmarknader. Vi är aktiva över hela Sverige.

En omsorgsfull värdering är viktig för att du ska göra goda investeringar. Banker och fastighetsägare anlita...

Läs mer om Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Corem laddar förvärvsbössan

Bolag Coronapandemin fortsätter att sprida oro världen över och Corem påverkas av osäkerheten, men bedömer sig stå väl rustat och ha goda framtidsutsikter. Företaget har en stark balansräkning, låg belåningsgrad, en bra mix av hyresgäster och fastigheter i attraktiva lägen på tillväxtorter. Företagets vd Eva Landén berättar för Fastighetssverige hur de arbetar med förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY