Image

Nordhalla köper för 600 miljoner kronor

Transaktioner Nordhalla – ägt av Heimstaden, Alecta samt Ericsson och Sandviks pensionsstiftelse – köper 1 141 lägenheter av kommunala Skebo i Skellefteå för 600 miljoner kronor.
Publicerad den 11 December 2014
Patrik Hall. Bild: Heimstaden
Patrik Hall.

Lägenheterna ligger på Anderstorp och Sunnanå.

Affären är villkorad av ett godkännande på nästa kommunfullmäktigemöte, den 16 december.

– Vi behöver frigöra kapital för att säkra den nyproduktion vi ser framför oss, vilket i sin tur gör det möjligt för oss att fortsätta bidra till målet om 80 000 invånare år 2030, säger Skebos vd Jerker Eriksson.

Skebo har ett sammanlagt investeringsbehov på cirka 2,1 miljarder kronor fram till år 2020, varav 1,4 miljarder kronor är planerad till nyproduktion.

– För att möjliggöra så stora investeringar kan vi antingen skjuta till kapital från ägarhåll eller hitta andra lösningar. Denna affär frigör kapital för att säkra den nyproduktion vi ser framför oss och möjliggör för fler framtida etableringar i kommunen, säger Skellefteå Stadshus vd, Kristina Sundin Jonsson.

– Ett sammanhängande förvaltningsområde och storleken på fastighetsbeståndet var en förutsättning för att få en större bostadsaktör att satsa och etablera sig i Skellefteå. Därför föll valet på Anderstorp och Sunnanå. Vi säljer dock inte alla lägenheter på Anderstorp utan vi behåller vårt stora område på Skiftesgatan samt Anderstorpsgårdarna direkt söder om älven, säger Skebos vd, Jerker Eriksson.

Nordhalla har under en längre tid blickat mot den norrländska marknaden och ser Skellefteå som en intressant stad med goda framtidsutsikter.

– Skellefteå har ett intressant tillväxtmål och utvecklas positivt. Det finns ett driv och en kraft i den här stan som vi gärna blir en del av. Nu ska vi göra allt för att hyresgästerna på Anderstorp och Sunnanå ska fortsätta att trivas i sina hem, säger Nordhallas och Heimstadens vd Patrik Hall.

Nordhalla finansierar förvärvet genom att utnyttja del av det sedan tidigare beviljade löftet om aktieägartillskott och aktieägarlån från Nordhallas ägare, där Heimstaden ingår med cirka 29 procent av kapital och röster.

De hyreslägenheter som ingår i försäljningen på Anderstorp och Sunnanå är: Lövgränd (gruppbostad), Trädgränd, Mo I Ranagatan, Anderstorp centrum, Frögatan, Hemmansgatan, Fäbodgatan, Regnbågen (äldre-korttidsboende), Bogårdsvägen/Skråmträskvägen (Sunnanå).

Fastigheterna kommer inledningsvis, efter Nordhallas övertagande den 1 april 2015, att fortsätta att förvaltas av Skebo. Därefter läggs förvaltningen på Heimstaden som förvaltar Nordhallas fastighetsportfölj.

Efter tillträdet äger Nordhalla bostadsfastigheter i centrala lägen i Uppsala, Katrineholm, Växjö, Karlskrona, Vetlanda, Ljungby, Skellefteå och orter i norra Skåne, omfattande drygt 7 100 lägenheter med ett fastighetsvärde om cirka 4,5 miljarder kronor.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kraftsamling i strategiskt område – över 1 000 bostäder i pipen

Bygg/Arkitektur Kommunen och flera byggherrar gör gemensam sak för att förtäta på Hisingen i Göteborg. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY