Image

Niam miljardköper av Skanska i Polen

Transaktioner Skanska säljer en portfölj bestående av fyra kontorsbyggnader i Polen. Värdet av transaktionen uppgår totalt till cirka 1,5 miljarder kronor, och köpare är en fond som förvaltas av den svenska fondförvaltaren Niam.
Publicerad den 12 Oktober 2015
Skanska miljardsäljer i Polen till en fond som förvaltas av den svenska fondförvaltaren Niam. På bilden Axis i Krakow. Bild: Skanska
Skanska miljardsäljer i Polen till en fond som förvaltas av den svenska fondförvaltaren Niam. På bilden Axis i Krakow.  Kapelanka 42 A i Krakow. Bild: Skanska
Kapelanka 42 A i Krakow. Silesia Business Park i Katowice. Bild: Skanska
Silesia Business Park i Katowice.

Affären avser Kapelanka 42 A och Axis i Krakow, tillsammans med Building A och B i Silesia Business Park i Katowice. Den totala uthyrningsbara bruttoytan uppgår till 63 000 kvadratmeter.

Samtliga kontor uppfyller gröna byggnormer. Building A och B i Silesia Business Park har en uthyrningsbar yta på 12 000 kvadratmeter vardera. Building A slutfördes under det fjärde kvartalet 2014, medan Building B beräknas vara färdigställd under det fjärde kvartalet 2015.

Kapelanka 42 A blev klar under det fjärde kvartalet 2014 och har en uthyrningsbar yta på över 18 000 kvadratmeter medan Axis kommer att bestå av cirka 21 000 kvadratmeter vid färdigställandet under det fjärde kvartalet 2016.

Överlämningen av fastigheterna Kapelanka 42 A och Silesia Business Park A och B beräknas ske under det fjärde kvartalet i år och för Axis det fjärde kvartalet 2016.

Affären är den största på den polska kontorsmarknaden under 2015 och den största genom tiderna för Skanskas verksamhet i CEE-regionen.

Försäljningen bokförs av Commercial Development Europe i det fjärde kvartalet 2015.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige