Image
Max Barclay.
Max Barclay. Bild: Newsec

Newsec: Stark utveckling för den nordiska detaljhandeln

Bolag Newsec menar att den fysiska handeln i Norden "på många sätt blomstrar"
Publicerad den 9 Mars 2022

I den senaste utgåvan av Newsec Property Outlook tar Newsec temperaturen på handelsfastigheter och resultatet visar att den fysiska handeln i Norden på många sätt blomstrar och är starkare än i resten av Europa och världen.

Både sett till omsättning och antalet besökare har den fysiska handeln i många fall återhämtat sig efter pandemin och växer till och med jämfört med 2019. Newsec kan konstatera att en viktig framgångsfaktor för den nordiska detaljhandeln är att nästan alla köpcentrum innehåller inslag av matvaror och apotek, vilket skiljer sig från exempelvis Storbritannien och resten av Europa.

– Det är stor spridning inom handelssegmentet. Att lyckas med fysisk handel kräver kunskap, ett innovativt angreppssätt och en vilja att skapa värde genom aktiv förvaltning, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.

De senaste åren har omsättningen på handelsfastigheter mattats av och segmentet har gått från att vara näst störst 2015 med en femtedel av transaktionsvolymen till att endast utgöra sju procent i kölvattnet efter pandemin.

– Den fysiska handeln har omgärdats av en viss osäkerhet från investerare kopplat till utmaningar givet den växande e-handeln och pandemin. Jämfört med de flesta andra fastighetssegment har direktavkastningen nu ökat och det leder till att handelsfastigheter erbjuder ett intressant investeringsalternativ, säger Max Barclay.

Externhandelsområden och matvarubutiker är mest eftertraktat bland investerarna och utgör mer än hälften av alla fastighetsaffärer inom segmentet det senaste året och än så länge 2022. I rapporten identifierar Newsec betydande potential även bland köpcentrum och övriga kategorier inom handelssegmentet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 2500 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Tack vare stora volymer, lokal närvaro och bredd och djup inom många olika verksamhetsområden har Newsec unik kunskap om fastighetsmarknaden i norra Europa.

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kost...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Combify revolutionerar stadsutvecklingens största problem och får medalj av Konungen

Bygg/Arkitektur Kungens medalj och stora investerare. Combify har tagit sig an kanske ett av byggbranschens största problem – informationen. Särskilt den om tidiga detaljplaner, berättar en av medgrundarna. I Combifys plattform man hitta allt från detaljplaner, markanvisningar, planprocesser och fastighetsdetaljer. Att lösa problem och berätta berättelsen om staden är grunden i den framgång som Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa gjort med deras plattform.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige