Image

Newsec: Fastigheter utanför bästa läge är vinnare

Sverige Ökande riskvilja hos investerarna, bättre tillgång till finansiering och lägre vakansrisk gör fastigheter utanför bästa läge till vinnare på marknaden under kommande år. God hyresutveckling och stabila direktavkastningskrav gör dock att fastigheter i bästa lägen kommer fortsatta leverera attraktiv avkastning, enligt höstens utgåva av Newsec Property Outlook som publiceras idag.
Publicerad den 17 September 2013
Arvid Lindqvist. Bild: Newsec
Arvid Lindqvist.

- Transaktionsvolymen för fastigheter utanför bästa läge ökar, och direktavkastningskraven för fastigheter i innerstads- och närförortslägen rör sig mot nivåerna i bästa läge, säger Newsecs chefekonom Arvid Lindqvist.

Likt tidigare år är det svenska institutioner och välkonsoliderade fastighetsbolag som investerar, men typen av objekt har förändats. Från att har varit i princip helt fokuserade på kontors- och bostadsfastigheter i bästa läge, har nu aktiviteten skiftat till fastighetssegment utanför bästa läge. Exempel är kontor i innerstads- och närförortslägen, samt bostäder i ytterstadslägen och tillväxtstäder. Dessutom har ett antal affärer skett i sekundära kontorslägen, samt några transaktioner med spridda handels- och logistikportföljer ute i landet. Samtidigt har aktiviteten i bästa läge i de tre storstäderna minskat markant.

- En stigande räntenivå kommer att få stor påverkan på alla typer av tillgångar, inklusive fastigheter. I denna process kommer fastigheter att förlora sin unika egenskap att producera real avkastning – och de förbättrade investeringsalternativ vi just nu ser inom aktie- och obligationsmarknaderna kommer att konkurrera allt mer med fastigheter i bästa läge, säger Newsecs chefekonom Arvid Lindqvist.

En styrka hos fastighetsmarknaden är dock att den är trögrörlig. Trots ett stort investerarintresse under senare år är skillnaden mellan direktavkastningskraven för fastigheter i bästa läge och realräntan fortfarande relativt hälsosam. Dessa marginaler, i kombination med en stark hyresutveckling, håller direktavkastningskraven stabila och gör att fastigheter i bästa läge fortsätter att producera attraktiv avkastning.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige