Image
NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm.
NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm. Bild: Norrvatten

NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm

Bygg/Arkitektur NCC har inlett samarbete med Norrvatten för att planera för en utbyggnad av dricksvattenproduktionen i norra Stockholm. En ny anläggning ska komplettera det befintliga vattenverket Görvälnverket i Järfälla i Stockholm och därmed öka produktionskapaciteten av rent dricksvatten.
Publicerad den 17 Januari 2023

Norra Storstockholm expanderar, och för att möta det växande vattenbehovet och säkerställa god dricksvattenkvalitet även framöver ska ett kompletterande vattenverk byggas intill det befintliga vattenverket, Görvälnverket. Den nya anläggningen kommer omfatta ett ytterligare reningssteg, som renar vattnet från virus, bakterier och parasiter.

NCC kommer tillsammans med Norrvatten att planera för projektet samt vara delaktiga i projekteringsarbetet. Därefter finns möjlighet att teckna entreprenadkontrakt för en utförandeentreprenad i samverkan. Norrvattens styrelse väntas fatta ett genomförandebeslut för projektet, preliminärt under 2024, som inkluderar beslut om budget och tidplan.

Norrvatten är ett kommunalförbund som producerar och distribuerar dricksvatten till 14 medlemskommuner i norra Storstockholm. Närmare 700 000 människor, flera stora sjukhus samt Arlanda flygplats får sitt dricksvatten från Norrvatten.

– Samverkansmodellen gör att vi kan bidra med vår kompetens i projektet i ett tidigt skede. Tillsammans med Norrvatten kommer vi att planera för en kompletterande anläggning med en modern och effektiv reningsprocess som ökar kapaciteten för framtida behov i Norra Stockholmsregionen, säger Per Johansson, affärschef för NCC Vatten- och Miljöteknik.

NCC har lång erfarenhet inom vattenrening och har specialistkompetens i hela kedjan, från idé till driftsättning. De senaste fem åren har NCC byggt 25 vattenverk och avloppsreningsverk i samverkan.

I uppdragets förfrågningsunderlag angav Norrvatten en uppskattad byggkostnad på cirka 2 mdr SEK.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige