Image
NCC säljer till Pension Danmark.
NCC säljer till Pension Danmark. Bild: Anette Roien

NCC säljer för 800 miljoner i Danmark

Transaktioner NCC avslutar fastighetsprojektet Frederiks Plads i Århus, Danmark, som omfattat bostäder, kontor och kommersiella lokaler, genom att sälja den sista kontorsytan på 15 000 kvadratmeter till tjänstepensionsbolaget PensionDanmark för cirka 800 miljoner kronor.
Publicerad den 25 Januari 2021

– Med denna försäljning sätter vi punkt för NCC Property Developments utveckling av Frederiks Plads, som har omvandlats från ett industriområde till en attraktiv stadsdel. Vi ser det som en kvalitetsstämpel för Frederiks Plads att PensionDanmark investerar i den sista fasen och därmed blir ägare till all kontorsyta i projektet, säger Ole Faurby, chef NCC Property Development Danmark.

NCC har utvecklat stadsdelen sedan 2014, med en blandning av bostäder, kontor, och butiksytor. Frederiks Plads II består av
15 ooo kvadratmeter kontorsyta, ritat av C.F. Møller Architects och utvecklat enligt NCC Property Developments Company House-koncept, som bland annat innebär sunt inomhusklimat, låg energiförbrukning och en rad bekvämligheter såsom personalmatsal och mötescenter.
– Med förvärvet av detta nya Company House i Århus har säkrat en egendom med starka hyresgäster och mycket bra läge. Konceptet med flexibla och hållbara kontorsytor är mycket efterfrågat, och med detta förvärv äger PensionDanmark nu totalt sex stycken Company House, säger fastighetsdirektör Marius Møller, PensionDanmark.

Fastigheten siktar på att uppnå certifieringsnivå Guld enligt DGNB; ett globalt certifieringssystem för byggnaders miljöstandard, med fokus på hållbarhet utifrån såväl sociala och ekonomiska aspekter som miljömässig påverkan.

Vid försäljningen uppgår uthyrningsgraden till 75 procent, med Nordea och KPMG som hyresgäster. NCC lämnar en femårig hyresgaranti för outhyrda delar i samband med försäljningen. Affären genomförs som en bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde på cirka 800 MSEK.

Försäljningen ger en positiv resultatpåverkan på affärsområdet Property Development under det fjärde kvartalet 2021. Transaktionen ger en positiv kassaflödeseffekt från det första kvartalet 2021 eftersom transaktionen innehåller en större förskottsbetalning.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter Serneke-beslutet – så ser styrelsen på bolagsnamnet

Bolag Sernekes styrelseordförande Jan Johansson berättar för Fastighetssverige om varför Ola Serneke inte får lämna bolaget helt och hållet – och hur de ser på en eventuell namnändring på bolaget efter huvudpersonens uppmärksammade forum-aktivitet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY