Image
Bild: NCC

NCC säljer finsk fastighet för 800 miljoner

Transaktioner NCC Property Development säljer Hämeenlinna köpcentrum i Tavastehus i Finland för cirka 800 miljoner kronor. Köpare är finländska pensionsförsäkringsbolaget Keva. Resultatet avräknas i fjärde kvartalet 2014.
Publicerad den 8 Maj 2012
Joachim Hallengren. Foto: Knut Koivisto. Bild: Knut Koivisto
Joachim Hallengren. Foto: Knut Koivisto. Hämeenlinna köpcentrum. Bild: NCC. Bild: NCC
Hämeenlinna köpcentrum. Bild: NCC.

Affären genomförs som en så kallad forward funding (köpeskillingen betalas månadsvis i relation till färdigställandet av projektet). Projektet bedöms med nuvarande uthyrningsgrad om 47 procent få en köpeskilling om cirka 800 miljoner kronor och beräknas vara färdigställt under fjärde kvartalet 2014.

NCC ansvarar för uthyrning av kvarvarande outhyrda ytor fram till projektets färdigställande och ytterligare tre år därefter. Uthyrning av resterande ytor genererar maximalt ytterligare cirka 130 miljoner kronor i tilläggsköpeskilling.

Hämeenlinna köpcentrum är ett utvecklingsprojekt i centrala Tavastehus, cirka tio mil norr om Helsingfors och byggs som en överdäckning ovanför motorvägen mellan Helsingfors och Tammerfors.Köpcentret består av 26 200 kvadratmeter uthyrningsbar butiksyta och 600 parkeringsplatser. I dagsläget är uthyrningsgraden 47 procent med hyresgäster som Anttila, Sokos, S-market och H&M. Uppförandet av köpcentret pågår.
- Med den här försäljningen befäster NCC sin ledande position som fastighetsutvecklare iFinland som är en av våra viktigaste marknader och där vi för närvarande har sex pågående projekt. Vi gläder oss åt att en stark och långsiktig ägare som Keva blir ägare till köpcentret, säger Joachim Hallengren, vd på NCC Property Development.
Hämeenlinna köpcentrumbyggs för att kunna uppfylla det internationella klassificeringssystemet Breeams nivå Very Good.

Forward funding är en framåtsyftande finansiering. Med detta forward funding-upplägg avses att köpeskillingen kommer att betalas månadsvis i relation till färdigställandegraden av projektet från tidpunkten för tillträdet fram till färdigställandet.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige