Image

NCC bygger vårdboende i Ängelholm

BYGG NCC bygger Karlslunds vårdboende i Ängelholm, med 40 platser för äldre. Det blir ett hus med stora fönster och mycket ljus, inbyggda uteplatser och innergårdar med trädgård. Ordern är värd 46 miljoner kronor.
Publicerad den 27 Oktober 2008

NCC har rivit delar av den gård som låg där vårdboendet nu byggs. Delvis återskapas formen av en kringbyggd gård och huset får två innergårdar med uteplatser och \″sinnenas trädgård\″ - två terapeutiska trädgårdar. När kommunen ska bygga nytt äldreboende är funktion, arbetsmiljö och utseende viktigt.

De 40 boenderummen fördelas på fyra avdelningar, där alla rum har nära till gemensamma ytor som matsal och inbyggd uteplats. Utrymmen för personal, expedition och festlokal ligger i ett eget hus som bildar den västra väggen av gårdsrummet. Byggnaden är planerad för att skapa öppenhet, närhet, ljus och utsikt och vara lättorienterad.

- Vi har gjort en lägre placering av fönstren som även ger den sängliggande god kontakt med utemiljön. Arbetsmiljön är effektiv och ergonomisk med god överblickbarhet och korta gångavstånd mellan de viktigaste funktionerna, säger Stellan Eriksson på White arkitekter.

I och med att andelen och antalet äldre i befolkningen ökar, förändras även kraven på deras boende. Vårdboenden är en kombination av bostad och arbetsplats, varför man måste ha kontroll på såväl fönstrens placering som logistiklösningar för vårdpersonalen och myndigheternas krav.

- Ett strategiskt samarbete med White arkitekter har resulterat i viktiga erfarenheter som hjälpt oss att finslipa vårt koncept inom vårdboende, säger Charlotta Nilsén, affärschef på NCC.

Byggnaden beräknas vara klar i september 2009.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige