Image

NCC bygger skola i Ängelholm

Bygg/Arkitektur Villanskolan, Ängelholms största F-6 skola med drygt 500 elever, kommer att rivas och ersättas med en större, miljösmart skola och idrottshall.
Publicerad den 26 Mars 2015
NCC bygger en ny F-6 skola i Ängelholm. Bild: White
NCC bygger en ny F-6 skola i Ängelholm.

Skolan byggs intill den gamla och ska stå klar 2018. Ängelholmslokalers order är värd cirka 180 miljoner kronor.

– Det blir helt nya skolbyggnader och dessutom Ängelholms första Miljöbyggnad med den högsta klassificeringen Guld. Det innebär att eleverna får ett sunt inomhusklimat med bra ventilation, sunda byggmaterial och låg energianvändning, säger Joakim Stenbergs, affärschef på NCC.

Villanskolan invigdes 1960 och har byggts ut under 1980 och 90-talen. Nu är skolan sliten och istället för att renovera väljer kommunen att bygga en helt ny skola. Den byggs bredvid den gamla skolan, där undervisningen pågår som vanligt tills nya skolan öppnar 2018. Då rivs den gamla.

– Skolan kommer att få en härlig inomhusmiljö som stimulerar till kreativitet. Vi hade höga krav på inomhusmiljön, men jag är glad att NCC spände bågen ytterligare och föreslog en Miljöbyggnad på allra högsta nivå, säger Ängelholmslokalers vd Benth Jensen.

Miljöcertifieringen på högsta nivå, Miljöbyggnad Guld, innebär att energianvändning blir 38 procent lägre än byggreglerna för södra Sverige. Innemiljön håller mycket hög kvalitet vad gäller dagsljus, ljudnivå, fukt och luft. Inga miljöfarliga material eller ämnen får användas i byggnaden.

NCC:s vinnande förslag ”Samspel och utveckling” ska ge skolan en utformning bättre anpassad för dagens pedagogik, till exempel fler grupprum för elevsamarbeten. Den 9 000 kvadratmeter stora skolan som är ritad av White arkitekter får ny arkitektur med kvadratiska former och mörkt tegel.

Andra nya byggnader är en större idrottshall anpassad för handbolls- och volleybollmatcher med läktare för 250 personer. Matsalen får ett tillagningskök så att skolmaten lagas på plats.

På skolgården bygger NCC en fotbollsplan och en multiarena för bland annat tennis, innebandy och basket samt en parkering. NCC bygger och anlägger totalt 30 000 kvadratmeter.

Den nya skolan placeras något längre söderut, delvis på befintlig skolgård och delvis på en idag outnyttjad tomt nära Landshövdingevägen.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige