Image
NCC ska bygga ut anstalt i Mariestad
NCC ska bygga ut anstalt i Mariestad Bild: NCC

NCC bygger nya anstaltsplatser i Mariestad

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Specialfastigheter genomföra inledande arbeten för att bygga 144 nya anstaltsplatser på anstalten Rödjan i Mariestad. Uppdraget sker inom parternas strategiska samverkansavtal och inleds omgående med planering och projektering. Uppdraget har ett uppskattat potentiellt ordervärde om cirka 900 miljoner.
Publicerad den 27 September 2022

– Vi utökar vårt samarbete med Specialfastigheter och tar med oss vår breda erfarenhet av de komplexa miljöer och samhällskritiska byggnader som kriminalvården innebär. Genom att samma team samarbetar kring samtliga närliggande anstalter kan vi samordna resurser och ta tillvara erfarenheter, vilket blir mer kostnadseffektivt, ger snabbare uppstart av projekten och bidrar till mer ändamålsenliga lokaler, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

De nya anstaltsplatserna är en del av Kriminalvårdens satsning på att möta behovet av fler platser och ska uppföras intill den befintliga anstalten Rödjan i Mariestad, som är en öppen anstalt i säkerhetsklass tre. De 144 nya platserna kommer att vara i säkerhetsklass två, det vill säga slutna platser. Byggnationen omfattar bland annat tre bostadshus med 48 platser i vardera hus, entrébyggnad, sysselsättningshus samt teknikbyggnader och infrastruktur.

Projektet genomförs i samverkan mellan NCC och Specialfastigheter och sker inom det strategiska ramavtal som parterna tecknade under 2019. I oktober 2021 påbörjades utredningsfasen och nu inleds nästa fas med planering och projektering samt inledande markarbeten.

Redan nu utför NCC och Specialfastigheter om- och utbyggnationer vid anstalten Rödjan och anstalten Tidaholm för att göra lokalerna mer ändamålsenliga med fler platser. Lokalerna kommer även att få lägre energiförbrukning och bättre driftsekonomi. Samtliga projekt inom ramavtalet kommer pågå under 2020-talet. Efter färdigställande har det totalt skapats cirka 450 nya anstaltsplatser.

Uppdraget har ett uppskattat totalt ordervärde om cirka 900 miljoner och kommer att orderregistreras löpande i NCC Building Sweden.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige