Image

NAI Svefa tror på ökat fokus på industri

Sverige NAI Svefa tror att vi framöver kommer att se en större andel affärer där svenska industribolag säljer sina fastigheter. Frågan behandlas i bolagets rapport Svensk Fastighetsmarknad som presenteras på Mipim i dag.
Publicerad den 12 Mars 2014
Åsa Henninge. Bild: NAI Svefa
Åsa Henninge.

Rapporten presenteras på NAI Svefas yacht Costa Magna klockan 8,30-9,45 i dag.

- Den aktör som är bäst lämpad att äga en fastighet är den aktör vars beslut leder till den bästa användningen av resursen. I en konjunkturuppgång är det sannolikt att industribolagens kapital kan göra stor nytta i kärnverksamheten, i investeringar i konkurrenskraft och produktionskapacitet. Det talar för att vi under 2014 kommer att se flera fastighetsaffärer avseende industribolagens fastigheter där industribolagens vilja att frigöra kapital för mer angelägna behov möter en stigande investeringsvilja i segmentet hos fastighetsmarknadens aktörer säger Åsa Henninge, analyschef på NAI Svefa.

Industrisegmentet tillhör ett av det segment på svensk fastighetsmarknad som har starkast koppling till tillväxten i svensk ekonomi. Efter några tuffa år för svensk exportindustri befinner vi oss ur ett globalt perspektiv i olika skeden av återhämtning och världsefterfrågan stiger.

När världsefterfrågan och tillväxten tar fart stiger näringslivets vilja att investera i produktionskapacitet vilket indirekt påverkar efterfrågan i fastighetssegmentet.

- Historiskt sett uppvisar fastigheter i industrisegmentet en bra direktavkastning relativt övriga segment, säger Åsa Henninge.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Boverket om investeringsstöden: "Ser inte vilka syften som uppnås med det här"

Bostäder Boverket bekräftar den mörka bild för utvecklare med investeringsstöd utanför storstadsregionerna som målades upp på Fastighetssverige i fredags, efter regeringens senaste ändring.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY