Image

Nacka kommun beviljas prövningstillstånd i tvisten om Bergs gård

Stockholm Striden om att få bygga bostäder vid Bergs gård går vidare. Nu har Mark- och miljööverdomstolen beviljat prövningstillstånd av domen om Bergs gård.
Publicerad den 4 Oktober 2017
Mats Gerdau. Bild: Sören Andersson/Nacka kommun
Mats Gerdau.

– Ett lika väntat som välkommet besked. Nacka kommun har en tydlig plan för hur marken i Bergs gård ska bebyggas, på gångavstånd till tunnelbanan. Nacka, såväl som hela regionen, behöver bostäder, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beskedet om prövningstillstånd innebär att Mark- och miljödomstolens dom från i maj, som Nacka kommun överklagade, kommer att prövas i högre instans. Den rättsliga tvisten rör huruvida kommunen haft rätt att säga upp Circle K, som nyttjar marken för sin oljedepå, från ett tomträttsavtal som skrevs 1958. Avtalet går ut den 31 december 2018. Nästa möjliga tillfälle för kommunen att säga upp tomträtten är år 2059.

– Bostadsbristen kommer inte lösa sig av sig själv. Här äger kommunen mark och vill bygga i anslutning till den nya tunnelbanan – kommunen och regionen har behov av en annan användning av den här marken än som oljeterminal, säger Mats Gerdau.

Omvandlingen av Bergs gård från oljehamn till bostadsområde spelar en viktig roll i kommunens överenskommelse med staten och regionen om utbyggd tunnelbana och Nackas åtagande om att förtäta och bygga tätt i kollektivtrafiknära lägen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kartläggning: Här är största fastighetsägarna i Jönköping

Lista Idag inleder Fastighetssverige en kartläggning av de tio största fastighetsägarna i landets tio största kommuner. Först ut är Jönköping, som med sina 143 579 invånare är landets tionde största kommun enligt SCB.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige