Image
Mustafa Sherif.
Mustafa Sherif. Bild: Afry

Mustafa Sherif tilldelas Clarence Morberg-priset 2022

Sverige Den 29-årige stadsplaneraren Mustafa Sherif från Afry tilldelas Clarence Morberg-priset 2022.
Publicerad den 24 Oktober 2022

Mustafa Sherif är 29 år ung och redan fixstjärna inom svenskt samhällsbyggande. Förutom ett glödande engagemang för bättre städer för alla har han genom sin kommunikativa talang lyft avgörande framtidsfrågor till nya höjder. Därför tilldelas han Samhällsbyggarnas pris Clarence Morberg-priset 2022.
– Vi samhällsbyggare verkar ofta bakom kulisserna och hamnar sällan i rampljuset. Därför är det så fantastiskt med en person som Mustafa Sherif. Genom hans genuina engagemang, djupa kunnande och bländande lyskraft är han en eminent representant för hela i branschen, säger Joanna Messmer, vd på Samhällsbyggarna.

Han är ständigt närvarande, Mustafa Sherif. I sociala medier, i podcasten Urbanistica och som ambassadör för olika projekt runt om i världen. Det var i mötet med den danske arkitekten Jan Gehl och på masterprogrammet Sustainable urban design på KTH som han hittade rätt spår. Hans fokus är på den barnvänliga staden, vilket i förlängningen också innebär den människovänliga staden. Och det perspektivet genomsyrar hela paletten av uppdrag.

Jobbet på Afry handlar inte enbart om stadsplanering i uppdraget ingår också marknadsföringsstrategier och kommunikation, inte minst genom podcasten Urbanistica. Mustafa Sherif har en lång lista över förtroendeuppdrag. Han är ordförande i Föreningen för samhällsplanering, FFS, lokalavdelning Stockholm-Mälardalen, Placemaking Europe-ledare, ambassadör för arkitektur och stadsbyggnadsfestivalen Open House Stockholm och har jobbat med TEDx Stockholm, för att bara nämna några. Han jobbar aktivt med studenter, som gästföreläsare på KTH:s masterprogram hållbar samhällsplanering och stadsutformning, ansvar för Berghs kurs Socialt hållbara städer liksom ett stöd till studenter som skriver examensarbeten på ämnet barnvänliga städer.

Vad betyder Clarence Morberg-priset för dig?
– Jag känner mig hedrad, ödmjuk och väldigt glad att ta emot Samhällsbyggarnas pris Clarence Morberg-priset för år 2022. Priset för mig är ett belöningskvitto. Ett kvitto på att mitt aktiva driv och arbete med komplexa stadsutvecklingsfrågor som främjar utvecklingen i byggbranschen och skapar framtidens städer för alla människor, syns och hörs. Priset ger mig mer inspiration, väldigt mycket motivation och en stor energiboost, säger Mustafa Sherif.

Juryns motivering:
"Ordet inspiration kommer av latinets inspirare: att andas in, andas på, blåsa liv i. Mustafa Sherif är genom sin oförtröttliga hängivenhet en inspiratör i ordets verkliga betydelse. Han andas samhällsbyggnad och blåser ständigt liv i vår bransch.
Det gäller inte minst bland de många unga – studenter och nyeutexaminerade – som vittnar om hans betydelse för deras studie- och karriärval. Att ledsaga studenter som skriver om barnvänliga städer är en del av hans kall för framtidens hållbara samhälle med människan i centrum. Det handlar också om engagemanget i de många organisationer och sammanslutningar som verkar för att främja och fördjupa branschen, liksom podcasten Urbanistica som har lyssnare i hela världen. Allt detta, och mer därtill, gör Mustafa Sherif till självklar mottagare av Clarence Morberg-priset."


Clarence Morberg-priset delas årligen ut till yngre yrkesverksam person. Pristagaren erhåller en prissumma om 20 000 kronor från Samhällsbyggarna.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige