Mölndala köper mer i Forsåker

Publicerad den 9 November 2018

Skicka till e-post

Transaktioner Sista pusselbiten i markförvärven kopplade till utvecklingen av Forsåker, ett av Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt, är nu lagd. I slutet av oktober fick Mölndala Fastighets AB tillträde till Frälsningsarméns fastighet på Kvarnbygatan i Mölndal, vilket ger förutsättningar för den fortsatta utvecklingen av Forsåker.

Forsåker. Bild: Mölndala
Forsåker.

I våras tecknades ett avtal med Frälsningsarmén om att det kommunala bolaget Mölndala Fastighets AB köper fastigheten på Kvarnbygatan. Syftet med avtalet är att säkerställa genomförandet av utbyggnaden av den nya stadsdelen. I och med tillträdet äger Mölndala Fastighets AB all mark i Forsåker som krävs för att bygga de planerade 3 000 bostäderna och verksamhetslokaler för minst 4 000 arbetsplatser samt skapa en betydande destination i Västsverige.

– Förhandlingen har gått bra och det är glädjande att samverkan med vår granne Frälsningsarmén har skapat förutsättningar att driva projektet framåt. Att utveckla Kvarnbygatan är en viktig del i arbetet med att länka ihop hela stadskärnan som utgörs av Innerstaden, Forsåker och Kvarnbyn, säger Bjarne Fjellanger, vd för Mölndala Fastighets AB.

Forsåker kommer under en tioårsperiod genomgå en omfattande förvandling och gå från pappersbruk till modern stadsdel och destination. Ombyggnationen av Kvarnbygatan ingår i första detaljplanen för området. Gatan kommer att bli ett av flera stråk med bostäder, kontor och verksamheter som leder fram till den historiska kärnan i området. Här är flertalet äldre, karaktäristiska industribyggnader bevarade som gestaltar platsens 300-åriga historia som pappersbruk.

Detaljplanen som styr områdets markanvändning och utformning ska ställas ut på granskning under våren 2019 och kan vinna laga kraft i slutet av året. Parallellt pågår planering av byggnation för att kunna byggstarta så snabbt som möjligt under 2019/2020. Det innefattar både nyproduktion av bostäder och kommersiella lokaler, utveckling av de äldre byggnaderna samt en omfattande infrastruktur. Det blir en ny utformning av Mölndalsån som rinner genom området samt byggnation av gator, torg och flera broar över såväl motorväg, järnväg och vatten. Under 2019 kommer Mölndala även att inleda arbetet med den andra detaljplanen för Forsåker, vilken innehåller det planerade nya stationsläget som ger Forsåker en direktkoppling till Landvetter flygplats.

Frälsningsarmén kommer vara kvar i lokalerna fram till att byggnation av nya Kvarnbygatan startar, för att därefter finnas kvar och bidra till området i andra lokaler i samarbete med Mölndala Fastighets AB.

Projektet drivs av Mölndala Fastighets AB, ett helägt bolag till Mölndals Stad. Ett konsortie har bildats tillsammans med byggbolagen Aspelin Ramm, ByggVesta, Peab, Trollängen, Veidekke och Wallenstam för utveckling och exploatering av området. Forsåker kommer bestå av närmare 3 000 lägenheter och mer än tusentalet arbetsplatser.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Partnertexter

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför miljonsatsar fastighetsbolaget på konst

Bolag Botryggs styrelseordförande Michael Cocozza berättar för Fastighetssverige varför fler bolag borde investera i konst och hur Ernst Billgren kan hålla klottrarna bort.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige
Kristina Alvendal kommer till Göteborg 400+ den 21 maj.

Göteborg 400+ – unika erfarenheter från politiken och ägarsidan+ Plus
Michael Cocozza framför ett fasadkonstverk av Ernst Billgren.

Därför miljonsatsar fastighetsbolaget på konstMåns Norlin

"Här finns pengar att spara genom digitalisering"Ivana Stankovic blir ny regionchef hos Svenska Hus.

Svenska Hus rekryterar regionchef från VasakronanHSB menar att statliga startlån skulle korta tiden till ungdomars första bostad med sju år.

HSB: Statligt startlån för unga kortar tiden till första bostaden med sju årPinchos öppnar hos Diös i Åre.

Pinchos öppnar i ÅrePrime Living planerar att ta in upp till 400 miljoner kronor i en nyemission.

Prime Living förbereder för stor nyemissionIlija Batljan.

SBB emitterar hybridobligationer om 300 miljoner euroFastighetssverige PLAY


Branschguiden

Rikshem bygger 97 nya bostäder på Sandbacka.

Rikshem bygger 97 nya bostäder på Sandbacka i UmeåErik Langby.

Han blir ny ordförande för SigtunahemÖxnered skola.

Serneke bygger ut skola i VänersborgBetonmast bygger för Vallkärra i Lund.

Betonmast får bygguppdrag i Lund+ Plus

Här är fastighetsportföljen som ger utdelning ända fram till jul+ Plus
Ulrika Hallengren och Wihlborgs är på jakt efter ytterligare förvärv.

Efter miljardköpen: "Bäddat för fler affärer"+ Plus
Volymskiss gällande de 250 nya bostäderna.

250 nya bostäder kan närma sig Örgryte – efter fem års väntanMaria Ådahl berättar om planerna för Landvetter Södra på Göteborg 400+ den 21 maj.

GBG 400+ En helt ny stad – Boka Tidigt-erbjudandet stänger i morgon!+ Plus
AMF får sällskap på regeringsgatan 59 när Babba Riveras PR-byrå Bybabba flyttar in.

AMF vill se fler kontorssambos: "Kan handla om betydande belopp"+ Plus
Cecilia S Aldén blir ny vd för Developing Design Sweden.

Så ska hon utveckla Developing DesignIlija Batljan.

SBB säljer för fem miljarderOla Serneke.

Minskat resultat för Serneke
Se fler nyheter