Mölndala köper mer i Forsåker

Publicerad den 9 November 2018

Skicka till e-post

Transaktioner Sista pusselbiten i markförvärven kopplade till utvecklingen av Forsåker, ett av Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt, är nu lagd. I slutet av oktober fick Mölndala Fastighets AB tillträde till Frälsningsarméns fastighet på Kvarnbygatan i Mölndal, vilket ger förutsättningar för den fortsatta utvecklingen av Forsåker.

Forsåker. Bild: Mölndala
Forsåker.

I våras tecknades ett avtal med Frälsningsarmén om att det kommunala bolaget Mölndala Fastighets AB köper fastigheten på Kvarnbygatan. Syftet med avtalet är att säkerställa genomförandet av utbyggnaden av den nya stadsdelen. I och med tillträdet äger Mölndala Fastighets AB all mark i Forsåker som krävs för att bygga de planerade 3 000 bostäderna och verksamhetslokaler för minst 4 000 arbetsplatser samt skapa en betydande destination i Västsverige.

– Förhandlingen har gått bra och det är glädjande att samverkan med vår granne Frälsningsarmén har skapat förutsättningar att driva projektet framåt. Att utveckla Kvarnbygatan är en viktig del i arbetet med att länka ihop hela stadskärnan som utgörs av Innerstaden, Forsåker och Kvarnbyn, säger Bjarne Fjellanger, vd för Mölndala Fastighets AB.

Forsåker kommer under en tioårsperiod genomgå en omfattande förvandling och gå från pappersbruk till modern stadsdel och destination. Ombyggnationen av Kvarnbygatan ingår i första detaljplanen för området. Gatan kommer att bli ett av flera stråk med bostäder, kontor och verksamheter som leder fram till den historiska kärnan i området. Här är flertalet äldre, karaktäristiska industribyggnader bevarade som gestaltar platsens 300-åriga historia som pappersbruk.

Detaljplanen som styr områdets markanvändning och utformning ska ställas ut på granskning under våren 2019 och kan vinna laga kraft i slutet av året. Parallellt pågår planering av byggnation för att kunna byggstarta så snabbt som möjligt under 2019/2020. Det innefattar både nyproduktion av bostäder och kommersiella lokaler, utveckling av de äldre byggnaderna samt en omfattande infrastruktur. Det blir en ny utformning av Mölndalsån som rinner genom området samt byggnation av gator, torg och flera broar över såväl motorväg, järnväg och vatten. Under 2019 kommer Mölndala även att inleda arbetet med den andra detaljplanen för Forsåker, vilken innehåller det planerade nya stationsläget som ger Forsåker en direktkoppling till Landvetter flygplats.

Frälsningsarmén kommer vara kvar i lokalerna fram till att byggnation av nya Kvarnbygatan startar, för att därefter finnas kvar och bidra till området i andra lokaler i samarbete med Mölndala Fastighets AB.

Projektet drivs av Mölndala Fastighets AB, ett helägt bolag till Mölndals Stad. Ett konsortie har bildats tillsammans med byggbolagen Aspelin Ramm, ByggVesta, Peab, Trollängen, Veidekke och Wallenstam för utveckling och exploatering av området. Forsåker kommer bestå av närmare 3 000 lägenheter och mer än tusentalet arbetsplatser.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Senast från Fastighetssverige Plus

Expanderar teamet: "Kommer bli ett väldigt spännande år"

Bolag Daniel Anderbring, head of Capital Markets, Cushman & Wakefield, berättar om företagets senaste rekryteringar och ger sin syn på 2019.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every friday.

Mer från Fastighetssverige
+ Plus
Nils Eriksson och Kristoffer Sandberg.

Expanderar teamet: "Kommer bli ett väldigt spännande år"Rebecca Lagerkvist berättar om hur man kan använda Big Data för att sätta rätt priser i nyproduktion på Stora Bostadsdagen på Grand Hotel 20 februari.

Stora Bostadsdagen: Använd Big Data – sätt rätt priser+ Plus
Nybrogatan 19

Oscar reade ut sista lägenheten i lyxprojektetJoachim Hallengren.

Bonava: Ökat antal sålda bostäder, bibehållen utdelningCaroline Arehult.

Hemfosa: Ny strategi och mål, lägre utdelningsandelFabege, med finanschef Åsa Lind, har tecknat ett grönt låneavtal som finansierar kvarteret Apotekaren 22.

Fabege lånar 1,6 miljarder grönt genom BrunswickVictoria's Secret öppnar sin första skandinaviska flaggskeppsbutik i Gallerian.

Victoria’s Secret öppnar i GallerianJörgen Mark-Nielsen.

Ny samhällspolitisk chef stärker SaboFastighetssverige PLAY


Branschguiden

Andreas Norbergs team på CBRE GI stärks med tre nya namn.

CBRE GI gör tre nyrekryteringarAnn-Marie Johansson går till RSD, som har Anna Wikerman som vd.

RSD förstärker med Ann-Marie JohanssonNew Property rekryterar Fredrik Leifland.

New Property rekryterar från TH Real EstateEtt pilotprojekt visade att energikostnaderna med enkla åtgärder kunde minska med 13 procent.

Logicenters och ÅF i klimatsatsning+ Plus

Så drabbar de nya spelreglerna bostadsbyggandet+ Plus

Vändningen: "skrotad" myndighet blir kvar hos Trenum+ Plus
Carola Lavén.

Därför lämnar hon NCC för Castellum: "Ett offensivt bolag"+ Plus
Turning Torso, Malmö.

Skåne mot strömmen när bygginvesteringarna minskadeMikael Forkner, Peter Nilsson, Barbara Vogt och Anders Berg.

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland: Nedslag på marknadenIlija Play

PLAY: "Vi kommer att se ett antal bolag gå omkull under året"Henrik Saxborn.

Castellum: Höjer utdelningen med 15 procentSolna strand.

SCB hyr stort i Solna strand
Se fler nyheter