Image
Möller & Partners vinner markanvisningstävling i Järfälla.
Möller & Partners vinner markanvisningstävling i Järfälla. Bild: Krook & Tjäder

Möller & Partners vinner markanvisningstävling i Järfälla

Bygg/Arkitektur Möller & Partners har vunnit sin andra markanvisningstävling i Järfälla kommun. Anbudet lämnades in i november 2018 och avser utveckling av området Tallbohov, strax söder om Jakobsberg.
Publicerad den 14 Februari 2019

Markanvisningen avser 10 850 kvadratmeter BTA fördelat på tre delområden med varierande bebyggelse bestående av flerbostadshus och rad-/kedjehus. M&P avser att etappvis utveckla cirka 200 enheter i såväl bostadsrätt-, hyresrätt- som äganderättsform. Det inlämnade bidraget godkändes av kommunstyrelsen måndagen 28 januari 2019.

Markanvisningen utlystes av kommunen med högt ställda krav på utformning av bebyggelsen med förväntningar om en stor variation och uppbrutenhet mot närliggande bebyggelse. Vidare var aspekter som social hållbarhet, grönska samt genomförbarhet varit av stor betydelse vid bedömning av inlämnade bidrag.

Projektet har fått namnet Folium, "löv" på latin, då konceptet för såväl området som husen har hämtat sin inspiration från löven och trädets egenskaper och form. Husen kommer huvudsakligen uppföras med träfasad med de nedersta våningarna i naturtegel. Taken på flerbostadshusen förses delvis med sedum. Trä som fasadmaterial har valts för att skapa en varm och naturlig känsla som smälter samman med omkringliggande vegetation samtidigt som trä har en mindre klimatpåverkan jämfört med andra fasadmaterial.

Möller & Partners inlämnade bidraget tillsammans med den sedan tidigare samarbetspartnern Defigo. Krook & Tjäder har svarat för arkitektur och gestaltning.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Arkitekterna Krook & Tjäder AB på Branschguiden

Krook & Tjäder är ett av Sveriges största arkitektkontor och en tongivande aktör i byggandet av staden. Vår kunskap sträcker sig genom hela kedjan i byggprocessen. Vi kan stadsbyggnad, arkitektur, landskap och inredning till produktdesign. Det skapar helhetssyn, verkshöjd och trygghet i genomförandet. Framför allt möjliggör vårt arbetssätt korta ledtider. Vår kompetens innefattar kreativ gestaltning med tydlig koppling till hållbarhet och beständigt byggande och en fastighetsekonomisk insikt och förståelse. Vi börjar med detaljplanen och fullbordar uppdraget med att rita byg...

Läs mer om Arkitekterna Krook & Tjäder AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Samfastigheter-toppen: "SBB:s fall präglar fortfarande mycket av segmentet"

Bolag Hur ser möjligheter till investeringar och nya projekt inom LSS-boenden ut idag? Vad krävs för att investeringsviljan ska vakna igen? Poyan Katebi, vd för Samfastigheter, menar att läget är betydligt bättre nu än för bara sex månader sedan, men att storbankerna fortfarande ser risker som kanske inte finns. – Det är bättre dialoger nu, det känns som att vi skulle kunna komma i gång, men hel branschen har fortfarande som en blöt filt över sig, säger Poyan Katebi.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige