Image

MKB köper för långsiktig utveckling

Transaktioner MKB köper två fastigheter i norra Sofielund, Malmö, av Briggen för 239 miljoner kronor. Planen är att på lång sikt omvandla området till en mer blandad användning med mer bostäder.
Publicerad den 17 December 2014

Affären rör fastigheterna Kampen 25 och Intäkten 5 i norra Sofielund, cirka två kilometer sydost om Malmö city.

Kampen 25 har en total uthyrningsbar yta om totalt 40 650 kvadratmeter, varav 22 867 kvadratmeter är lager, 4 764 kvadratmeter kontor, 1 825 kvadratmeter industri och 11 194 kvadratmeter som rymmer blandade verksamheter, för bland annat vård och utbildning samt föreningsaktiviteter.

Affären sker i nivå med senaste värdering.

Tillträde sker i maj 2015. Fastigheterna har idag gällande detaljplaner för småindustri och service. Malmö stads översiktsplan 2012 redovisar en blandad stadsbebyggelse för området där fastigheterna finns. Området kommer därmed sannolikt på sikt att omvandlas till en mer blandad användning med möjlighet att utveckla bostäder i stor utsträckning.

– MKB har ett stort ansvar för att det byggs nya hyresbostäder. Med förvärvet i Sofielund får vi tillgång till mark i ett bra läge som på sikt kan användas till bostäder. Vi bygger gärna i stationsnära områden och den planerade Rosengårds station hamnar bara ett stenkast bort, säger Terje Johansson, vd för MKB.

MKB bygger på all byggbar mark som bolaget kan få tillgång till. Samtidigt agerar MKB långsiktigt och letar därför även mark som medger bostadsbyggande i framtiden.

– Vårt förvärv i Sofielund är långsiktigt. Om 10-15 år hoppas jag att vi kan komma igång att bygga bostäder, men till dess kommer fastigheterna att förvaltas som idag. Området bör kunna rymma minst 1 000 nya bostäder, som vi kan tillföra bostadsmarknaden, säger Terje Johansson, vd för MKB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige