Image

Missnöje med hyresvärd ligger bakom kontorsflyttar

Göteborg Vartannat år genomför Jones Lang Lasalle i Göteborg en stor undersökning där man kartlägger varför företag väljer att flytta. I den senaste undersökningen ligger missnöje med hyresvärden bakom en mycket större andel flyttar än tidigare.
Publicerad den 23 Augusti 2011

Hela 52 procent av de tillfrågade företagen ansåg den här gången att missnöje med tidigare hyresvärd var av väsentlig betydelse i omlokaliseringsbeslutet.

Av de 52 procenten ansåg 15 procentenheter att missnöjet varit av mycket hög betydelse.

I tidigare undersökningar har andelen bolag som ansett att missnöje med tidigare hyresvärd varit av väsentlig betydelse endast legat kring åtta procent.

- Den tidigare undersökningen omfattade en period då många bolag tecknade sig på överytor med förhoppning om en kommande expansion, då var fokus på missnöjet med den tidigare hyresvärden mindre. Under den senast undersökta perioden har expansioner uteblivit och hyresvärdarna uppfattas i hyresgästernas ögon ha brustit i sin flexibilitet att stödja hyresgästerna i med- och motgång, säger Ahmed Fetibegovic, analytiker på Capital Markets och ansvarig för Jones Lang Lasalles omlokaliseringsstudier.

En annan tydlig förändring bland Göteborgs omlokaliserande bolag under den senaste tvåårsperioden har varit benägenheten att använda rådgivare vid lokalsökning. Jämfört med tidigare undersökning där andelen var 38 procent har det nu ökat med 30 procentenheter till 68 procent.

Förutom den stora ökningen framkom även att bolag i allt större utsträckning tecknar ramavtal med fastighetskonsulter för framtida förändringar i lokalbehovet. I samband med den kraftiga ökningen av användandet av rådgivare har benägenheten att vända sig direkt till sin nuvarande hyresvärd minskat. Av de bolag som överväger en omlokalisering vänder sig endast 14 procent till sin befintliga hyresvärd.

I undersökningen som gjordes för perioden 2007-2009 var motsvarande siffra 48 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige